
Są dwa miesiące w roku, które zawsze przelatują mi przez palce – wrzesień i styczeń. Zarówno powakacyjny powrót do codzienności, jak i poświąteczne otrząsanie się z piernikowych dekoracji sprawiają, że gdzieś mi te dwa miesiące umykają. Zawsze się dziwię, że już się skończyły, pozostawiając po sobie listę niewykonanych zadań.
Bo w planowaniu jestem niezła, gorzej z trzymaniem się tego planu. Potem z kopyta zrywam się w październiku i w lutym, by wszystko nadrobić, nadgonić i odzyskać poczucie kontroli nad swoim czasem. Chyba, że coś nie wypali – a ten rok wydaje się obfitować w niewypały. Cały luty przechorowałam, a obecnie październik również zaczęłam od położenia się do łóżka.
Nie narzekam, jest tu całkiem wygodnie. Laptop stoi na tacy śniadaniowej, mąż donosi mi herbaty a dzieci przemycają pierniki. Ze słuchawek płyną jesienne kawałki, w tym mój ukochany Koncert jesienny Magdy Umer, zaś za oknem hula sztorm i deszcz chłosta szyby. Do tego wczoraj zauważyłam sikorki i zięby buszujące na naszym podwórku – niechybny znak, że lato pożegnało się już z nami na dobre. Ptaszki już dostały swoje przysmaki, a dla Was mam przepis na kapustę czerwoną z gruszkami.

CZERWONA KAPUSTA Z GRUSZKAMI
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2-3 gruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 jagód jałowca
- 600 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki cukru muscovado
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki do przybrania
Z kapusty usuwamy głąb, a liście szatkujemy (w malakserze najszybciej). Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Nożem szatkujemy owoce jałowca.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy czosnek i jałowiec, smażymy jeszcze minutę, a następnie wsypujemy kapustę (gdyby nie zmieściła się cała, wsypujemy tyle ile się da, a gdy zmięknie dodajemy pozostałą) wraz z wywarem warzywnym, octem, cukrem i cynamonem. Dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 35 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gruszki obieramy, kroimy w ósemki usuwamy gniazda nasienne. Dokładamy do kapusty i gotujemy jeszcze 10-15 minut (w zależności od dojrzałości gruszek). Kapustę podajemy przybraną natką pietruszki.
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food”, November 2014)
to takie smaczne, jesienne danie! albo raczej dodatek do dań;)
LikeLiked by 1 person