Minestrone z fenkułem, boczkiem i pesto

minestrone z fenkułem 12

Jeszcze sporo czasu upłynie, nim będziemy mogli ponownie odwiedzić Włochy, ale skoro – jak wieść głosi – makaron zniknął z półek sklepowych, to znaczy, że jego spożycie znacząco wzrosło w społeczeństwie. No chyba, że kupiony w szale, a teraz brak pomysłów, co z nim zrobić. Tutaj na blogu znajdziecie naprawdę dużo pomysłów na pastę, bo jestem wielka fanką makaronów. Wystarczy kliknąć w etykietkę MAKARON na samym dole strony, na czarnym panelu.

A gdyby było Wam mało, to już spieszę z kolejnym przepisem. Co powiecie na włoską zupę z włoskim koprem, włoskim pesto i boczkiem, który można oczywiście wymienić na włoską pancettę, jeśli akurat macie ją w lodówce. By dogodzić wszystkim w domu staram się robić na zmianę zblendowane zupy i zupy z pływającymi w niej kawałkami, bo dzieci i Mąż mają w tym temacie odmienne upodobania. Tylko ja jedna znajduję upodobanie w obu typach zup.

A na deser – skoro teatry są zamknięte – zapraszam Was do Teatru Tv. To jedyny teatr, w którym spektakle można oglądać w pidżamie i kapciach-króliczkach z kieliszkiem wina w jednej dłoni, a kawałkiem sera w drugiej. Wczoraj obejrzałam adaptację W małym dworku w reżyserii Jana Englerta. Szczegółów nie zdradzę, ale muszę powiedzieć, że zmieniłam zdanie o Beacie Ścibakównie. Przez lata kojarzyła mi się z jakimiś epizodami, z Mirellą (Złotopolscy) i Nowakową (Tygrysy Europy), gdzie zawsze irytowała mnie jej gra, choć pewnie w dużej części wynikało to z ról, które jej powierzano. Jako Widmo jest wspaniała, i żywiołowa, i melancholijna, a przede wszystkim przekonująca w roli przewrotnej kobiety: żony, matki i kochanki.  Polecam!

minestrone z fenkułem 11
MINESTRONE Z FENKUŁEM, BOCZKIEM I PESTO
  • 125 g wędzonego boczku
  • 2 fenkuły (kopry włoskie)
  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g drobnego makaronu (np. macaroni)
  • 1 l wywaru drobiowego
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieczywo do podania

Boczek kroimy w słupki, zieloną cebulkę cienko kroimy a fenkułom usuwamy zielone listki (zostawiamy je do przybrania), a „bulwy” przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Rozmrażamy groszek (wystarczy zalać go na kilka minut zimną wodą lub przelać ciepłą wodą na sitku). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Boczek smażymy w dużym rondlu bez tłuszczu ok. 7 minut, a kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz wsypujemy posiekaną zieloną cebulkę. Smażymy razem na małym ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy czosnek i nasiona kopru włoskiego. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pokrojony koper włoski. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, po czym wlewamy wywar, który uzupełniamy 500 ml wody.

Gotujemy przez 5 min, po czym dodajemy makaron. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tyle minut, ile podano na opakowaniu makaronu, po czym wsypujemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy do misek, dekorujemy pesto i zielonymi częściami fenkułów. Podajemy z chrupkim pieczywem.

(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” June 2017)

14 thoughts on “Minestrone z fenkułem, boczkiem i pesto

Add yours

    1. Pomysłów mam dużo, tylko z aprowizacją ciężko. We wsi tylko jeden sklep i niestety nie nadąża z uzupełnianiem towaru. Brakuje mąki, cukru i tylko luksusowe sery wysypują się z lodówek. Ludzie powariowali, kupują dodatkowe zamrażarki, by mieć gdzie trzymać gigantyczne zapasy.

      Like

      1. Wow no to faktycznie u Was mega stan wojenny, u nas duże obostrzenia i pewne racjonowanie żywności w supermarketach ale właściwie można kupić wszystko, oczywiście poza papierem toaletowym. Na początku brakowało chleba bo ludzie kupowali po 5 bochenkow naraz, na szczęście się troszkę opamiętali. Trzymajcie się i uważajcie na siebie.

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: