Risotto buraczkowe

risotto buraczkowe 12

Gdy w ubiegłym roku wpadłam na doskonały przepis na grzybowe kaszotto z buraczkami, które smakowo przywodziło na myśl kuchnię polską, przyszło mi do głowy, że można by pokusić się o buraczkowe risotto. Robiłam kiedyś dość często Królisi różowy makaron z pesto z pieczonych buraków, więc pomyślałam, że różowy ryż też będzie ciekawą odmianą.

Wyszło bardzo smacznie. Nawet Mąż, który nie przepada za burakami, stwierdził, że risotto jest prima sort. Nie sposób się nie zgodzić, i wygląda, i smakuje. I do tego cieszy kolorem, gdy za oknem wciąż buro i ponuro. Słońce zapowiadają dopiero na 20 marca, w końcu pierwszy dzień wiosny zobowiązuje. Tymczasem właśnie pada mokry śnieg, w mediach i na ulicach krąży tylko jeden temat – koronawirus, więc ogólnie nastrój niezbyt wesoły.

W całej Irlandii odwołano parady z okazji dnia Św. Patryka, więc w Sligo smutasek, bo tegoroczna miała być 50 w historii. Dziecko przytaszczyło ze szkoły wszystkie książki, bo mają być przygotowani na ewentualność nauki w domu. A w wiejskim sklepie szarańcza wykupiła mydło i spreje antybakteryjne do czyszczenia kuchni. I jeszcze sporo fasolki w puszkach poszło. Może również powinnam zrobić zapasy, nim na półkach zostanie tylko brukiew i pasternak?

risotto buraczkowe 11

RISOTTO BURACZKOWE
  • 4 upieczone i obrane buraki (ok. 500 g)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • garść startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść posiekanego koperku
  • 100 g koziego sera

3 upieczone i obrane buraczki kroimy w kostkę i odstawiamy na bok. Pozostały burak blendujemy, mieszamy z parmezanem i również odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

W dużym rondlu rozgrzewamy masło i oliwę na średnim ogniu, a następnie wsypujemy cebule z czosnkiem. Przesmażamy 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy kilka minut, aż ryż zacznie robić się przeźroczysty na brzegach. Wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy następnie po chochli wywaru i gotujemy, cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały płyn, wlewamy kolejną porcję. Kiedy zużyjemy cały wywar, dodajemy do risotto purée buraczane oraz pokrojone buraczki i gotujemy, mieszając, aż płyn się wchłonie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Risotto podajemy posypane kozim serkiem i posiekanym koperkiem.

risotto buraczkowe 13

7 thoughts on “Risotto buraczkowe

Add yours

  1. Trzeba się trzymać w ryzach, by nie ulec panice. To najgorsze, co może być. Też nie mam zapasów, bo takie na kilka dni to się nie liczą. A mam znajomych, którzy (ponoć) zabezpieczyli się na dobre pół roku, a może i na rok.. Mozliwe, że to dobra strategia, ale przez to, że zyjemy w sytych i w miarę spokojnych czasach (abstrahuję od nachodźców i wojen na BW), to nasze umysły nie ogarniają potrzeby robienia zapasów na ciężkie czasy.
    Buraczki dobrze Ci zrobią, bo musisz wracać do sił po chorobie 🙂

    Liked by 1 person

    1. U nas zawsze jest sporo jedzenia, bo to nawyk z domu – kup teraz, bo potem nie będzie; jak właśnie rzucili, to trzeba kupić. Ale wielu rzeczy już się nie magazynuje. Moi rodzice zawsze mieli ziemniaki na zimę w piwnicy, mnóstwo przetworów, jakieś ogórki, sałatki zimowe, kompoty. U nas nawet nie ma piwnicy czy komórki, by można coś było składować. A ziemniaki w Irlandii sprzedają umyte, więc ich się nie da przechować dłużej niż kilka dni. Mam nadzieję, że wszystko się unormuje i sklepy spożywcze będą funkcjonować. Bo patrząc na otoczenie, mam wrażenie, że to nie szkoły, a sklepy mają jutro zamknąć.
      Dużo sił i zdrowia Goldi. Uściski 🙂

      Like

  2. No właśnie czasem odnoszę wrażenie, że ludzie zbyt szybko uciekają w jakieś skrajności. U mnie w Cheshire życie póki co dość spokojne ale papier toaletowy znika szybko ze sklepu, na szczęście bez problemu można go kupić w Costco. Nie mam jako takich zapasów ale gdyby nagle ogłosili jakiś stan wyjątkowy to zawsze mam pełno kasz, ryżu i coś tam w zamrażalniku. Kaszotto wygląda cudnie, chętnie wypróbuje przepis. Nie dajcie się przygnębieniu, buziaki ❤️

    Liked by 1 person

    1. U nas dziś ogłoszono, że szkoły zamykają. Jak tylko padła ta wiadomość w radiu, do sklepu ruszył tłum. Własnie w sklepie się dowiedziałam o decyzji, bo wcześniej akurat poszłam do fryzjera. Później widziałam przez okno jak sąsiadka przez ponad godzinę krążyła między sklepem a domem, znosząc całe siaty zapasów. Wiadomo, człowiek ma jakieś zapasy, ale jak widzisz, że półki pustoszeją, to zaczynasz się martwić, czy jutro coś w tym sklepie jeszcze będzie. Mam nadzieję, że wszystko się jakoś unormuje. Uściski 🙂

      Like

  3. Wzmożone zakupy i w Polsce… Największym wzięciem cieszą się produkty sypkie i artykuły higieniczne. Jak na razie nie ulegam, ale kto wie, wydaję mi się, że panika jest jeszcze bardziej zaraźliwa niż sam wirus. Na razie cieszą się duże sieciowe sklepy bo na tej fali pozbędą się zalegających magazyny towarów. Na risotto więc na razie nie mam szans, cały ryż (nawet te podlejsze gatunki) wykupiony 😀 To buraczane wygląda fajnie i jak wszystko się uspokoi chętnie przepis wypróbuję 🙂

    Liked by 1 person

    1. U nas dziś ogłoszono zamknięcie szkół na dwa tygodnie i tłum ruszył do sklepu. Z tym że u nas odwrotnie – najpierw znikają najtańsze produkty, a produkty “luksusowe” jeszcze są. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle, żeby żywności naprawdę zaczęło brakować. Choć u nas w okresie wakacyjnym nagminnie były braki każdego roku – urlopowicze są jak szarańcza – więc w sumie jestem przyzwyczajona do niedostatków 🙂 Życzę zdrowia 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: