Stew z wieprzowiny z fenkułem i batatami

stew z wieprzowiny z batatami 12

W Irlandii zbliżają się wybory parlamentarne, w których my, Polacy, nie możemy głosować. Szczerze mówiąc, wybory do parlamentu nie wzbudzają w naszej wsi szczególnych emocji. Gdzie Dublin, gdzie nasz nadatlantycki skrawek?…

Na wynik głosowania nie mam najmniejszego wpływu, nawet nie mogę poprawić frekwencji, ale na wynik zadowolenia poobiedniego mam wpływ absolutny, więc ugotowałam przepyszny stew z łopatki wieprzowej. Dzięki długiemu gotowaniu na małym ogniu mięso dosłownie rozpływało się w ustach, a krótko gotowane warzywa pozostały jędrne. Wieprzowina sama w sobie jest lekko słodkawa, a uduszona z batatami i anyżkowym koprem włoskim daje potrawę o przyjemnie słodkim posmaku.

Tradycyjnie stew gotuje się ze sporymi kawałkami warzyw. Dokładnie tak samo jak chłopskie dania w Polsce – grubo krajane kartofle czy nieszatkowaną kiszoną kapustę w kwaśnicy czy parzybrodzie. Jeżeli jednak nie znosicie wielkich kawałków w zupie, warzywa pokrójcie drobniej, ale wtedy krócej je gotujcie, żeby się nie rozpadły i nie zgubiły smaku. Moja rodzina zawsze się cieszy na tę wersję wyspiarskiej zupy gulaszowej, bo naprawdę danie ociera się o kulinarny ideał.

stew z wieprzowiny z batatami 11

STEW Z WIEPRZOWINY Z FENKUŁEM I BATATAMI
  • 450 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 fenkuły
  • 2 większe bataty
  • 1 ½ l wywaru z kurczaka
  • 8 gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Mięso kroimy w kostkę (ok. 3 cm), przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i nasionami kopru włoskiego. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W naczyniu na casserole rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Przekładamy do garnka mięso, po czym obsmażamy przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zezłoci, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ½ minuty. Wlewamy litr wywaru z kurczaka, dodajemy 6 gałązek tymianku i zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy garnek i gotujemy mięso przez 1 ½ h.

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Fenkułom odcinamy zielone części (które zostawiamy do przybrania dania), a następnie kroimy je na 8 cząstek. Warzywa dodajemy do ugotowanego mięsa. Uzupełniamy garnek wywarem tyle, by warzywa były przykryte. Gotujemy ok. 20 minut bez przykrycia, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne.

Usuwamy gałązki tymianku (listki powinny już od nich odpaść), rozlewamy stew do misek, przybierając każdą porcję świeżym tymiankiem i zielonymi częściami kopru. Podajemy z chrupkim pieczywem.

stew z wieprzowiny z batatami 13

(przepis wg „Easy Food” January 2016)

5 thoughts on “Stew z wieprzowiny z fenkułem i batatami

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: