Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne

risotto z szałwia 12

Jeśli szukaliście kiedykolwiek sera z błękitną pleśnią, który miałby szerokie zastosowanie w kuchni, to pewnie trafiliście na francuski ser z Owernii zwany bleu d’Auvergne. Nawet bez znajomości francuskiego łatwo zrozumieć, że nazywa się po prostu „niebieski z Owernii”, co zdecydowanie lepiej brzmi w oryginale. Po francusku to właściwie wszystko dobrze brzmi w naszych słowiańskich uszach. Nie tylko słowiańskich, bo język francuski powszechnie uchodzi za najseksowniejszy język Europy…

Francja kojarzy się z miłością, romansem i pewną subtelnością uczuć, form i mód. Zaś kuchnia francuska z wyrafinowaniem urastającym do rangi sztuki oraz winami, w produkcji których jest światowym liderem. Mnie jakoś owo zamiłowanie do wyrafinowania ominęło, bo stosunkowo rzadko pijam wina francuskie, a z francuskiej kuchni najbardziej lubię jej wersję… chłopską.

Nigdy nie ukrywałam za to mojej miłości do cucina italiana, więc nie powinno nikogo dziwić, że francuski ser wylądował u mnie w risotto. Musicie przyznać, że to całkiem wyrafinowane fusion. I odpowiednie do pory roku, gdy na podwórku ostała się już tylko szałwia i trochę tymianku.

risotto z szałwia 10

RISOTTO Z SZAŁWIĄ I SEREM BLEU D’AUVERGNE
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu Arborio
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l gorącego wywaru warzywnego
  • 180 g sera bleu d’Auvergne
  • 2 łyżki posiekanej szałwii oraz kilka listków do przybrania
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 50 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Boczek kroimy w słupki (lub w kostkę). Obieramy i szatkujemy cebulę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

W dużym rondlu rozgrzewamy połowę masła na średnim ogniu i obsmażamy boczek, mieszając regularnie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a sam boczek lekko brązowieć. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula zmięknie.

Wsypujemy ryż i mieszamy, by obtoczył się w tłuszczu. Wlewamy wino i gotujemy, zdrapując drewnianą łyżką przywarty smak z dna garnka. Gdy niemal całe wino się wchłonie, zaczynamy dolewać po chochli wywar warzywny. Gotujemy partiami, cały czas mieszając i dolewając kolejną porcję wywaru, gdy poprzednia niemal się wchłonie.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszony ser oraz posiekaną szałwię i mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe masło oraz parmezan, mieszamy i podajemy od razu, dekorując każdą porcję kilkoma listkami szałwii.

risotto z szałwia 11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: