Dynie nadziewane po marokańsku

dynia po marokańsku 12

Ciekawa jestem, czy można przeżyć dzień w Irlandii i nie myśleć, nie rozmawiać, nie czytać o pogodzie?! Chyba tylko jeśli człowiek zamknie się na 4 spusty i zapadnie w dłuuugi sen. Dziś we wszystkich mediach straszą nas kolejnym sztormem, więc plan przespania całej niedzieli zaczyna nabierać realnych kształtów… Ale zanim będzie chciało nas zdmuchnąć z irlandzkiej wyspy, zdążę napisać o nadziewanych dyniach.

Niedawno wpadł mi w oko przepis na dynie nadziewane mięsem mielonym doprawione marokańską mieszanką ras el hanout. Z braku takowej w wiejskim spożywczaku, zrobiłam wtedy własny mix. Tylko jakoś w ferworze przygotowań do publikacji „Magicznych Świąt” umknęły mi dynie. Czas już wrócić do codzienności i nim zawisną świąteczne ozdoby podrzucić obiecany przepis.

Najfajniejsze cechą mieszanek przypraw jest to, że wystarczy jedna dla całej potrawy. Minusem zaś, że przyprawianie za każdym razem tą samą mieszanką szybko się nudzi. Dlatego zawsze robię niewielkie ilości takich gotowców. Tylko tyle, by było na 3-4 potrawy. Wystarczy, by się nimi nacieszyć, a nie zdążą nam się przejeść. I na pewno nie wyczerpią nam się pomysły na ich użycie.

Dynie nadziewane mielonym mięsem są bardzo smacznym i sycącym daniem. Moje nie są bardzo pikantne, ale jeżeli lubicie palenie w buzi, dorzućcie razem z cebulą papryczkę chili (bez nasion i pokrojoną). Dynie podałam tylko z sosem, ale garść zieleniny na brzegu talerza z pewnością nie zaszkodzi, a potrawa zyska pod względem wizualnym i zdrowotnym.

dynia po marokańsku 11

DYNIE NADZIEWANE PO MAROKAŃSKU
  • 2 dynie piżmowe
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 200 ml passaty
  • 100 ml wywaru wołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki startego cheddara
  • natka pietruszki lub kolendra do przybrania

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Mieszamy wszystkie składniki na sos czosnkowy. Odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C (z termoobiegiem). Dynie rozkrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na blaszce miąższem do góry. Skrapiamy łyżką oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy na 40 minut do piekarnika.

Obrana marchewkę ścieramy na tarce, a oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałą oliwę, wsypujemy cebulę z czosnkiem i  smażymy 2 minuty. Dodajemy marchewkę oraz pieczarki i smażymy 2-3 minuty.

Dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy ok. 5 minut, aż zbrązowieje. Wlewamy passatę, wywar mięsny i doprawiamy mieszanką ras el hanout.  Gotujemy całość kolejne 5 minut.

Wyjmujemy dynie z piekarnika. Łyżką usuwamy nieco miąższu z ich środka (można go wykorzystać np. do sałatki z kozim serem) i napełniamy nadzieniem mięsnym. Posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się stopi. Dynie podajemy posypane natką pietruszki oraz z sosem czosnkowym.

ras el hanout 13

(przepis z moimi zmianami wg „Fresh” Winter 2015)

3 thoughts on “Dynie nadziewane po marokańsku

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: