Makaron z grzybami i pesto z pietruszki i kasztanów

makaron z pesto kasztanowym 11

Mąż natknął się przypadkiem na halloweenowy makaron, który nasze dzieci pokochały od pierwszego wejrzenia. Zamiast psuć zęby pająkami z masy cukrowej, łapały dziś ich makaronowych kolegów, którzy marzyli o czmychnięciu chyłkiem z talerza. Prócz pająków w paczce znalazły się również szczerzące zęby dynie i malutkie nietoperze. Pomarańczowy kolor część klusek zawdzięczała pomidorom, a czarna część swój kolor uzyskała dzięki dodaniu do ciasta atramentu kałamarnic.

Pozostało tylko zdecydować, jaki sos zrobić do tych osobliwych kształtów. Warunek był jeden – sos musiał być ekspresowy, gdyż mające przerwę śródroczną dzieci zgodnie uznały, że mam się z nimi przez cały tydzień bawić. Spędzam więc czas na czytaniu dziecięcych książek i ciupaniu w makao. Nie narzekam, bo maluchy przynajmniej dają mi się wyspać, biorąc o poranku na swój cel tatusia. W końcu jakaś sprawiedliwość jest na świecie.

Makaron wyszedł przepyszny i nawet okazało się, że trafiłam w punkt. Króliczka mnie pochwaliła w swoim stylu: – Dobrze, że dałaś tyle czosnku, mamo. Gdyby przypałętał się jakiś wampir, to zwieje jak tylko mu tym czosnkiem chuchniemy! Możecie dać mniej czosnku, jeśli nie spodziewacie się krwiożernych gości. W ogóle przygotowując pesto najlepiej kierować się własnym smakiem i upodobaniami. Moje było dość gęste, więc jeżeli lubicie lżejsze w konsystencji sosy, użyjcie mniej kasztanów lub dolejcie nieco więcej oliwy. W oryginalnym przepisie użyto brązowych pieczarek, których akurat nie znalazłam w naszym wiejskim sklepie, dodałam więc do zwykłych trochę prawdziwków, by całość zyskała szlachetnego smaku. Efekt końcowy zasługuje na spore uznanie!

makaron z pesto kasztanowym 12

MAKARON Z GRZYBAMI I PESTO Z PIETRUSZKI I KASZTANÓW
  • 350 g makaronu
  • 1 opakowanie (180 g) ugotowanych i obranych kasztanów
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę do przybrania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 130 ml oliwy oraz 1 łyżka do smażenia
  • 20 g świeżo startego parmezanu oraz trochę do posypania dania
  • 150 g drobnych pieczarek
  • garść suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Prawdziwki namaczamy przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do gotowania.

Czosnek obieramy i wraz z kasztanami, natką pietruszki i sokiem z cytryny blendujemy w malakserze. Stopniowo dolewamy oliwę, cały czas blendując. Przekładamy pesto do miski, doprawiamy do smaku i mieszamy ze startym parmezanem.

W dużym rondlu wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (mój był gotowy po 8 minutach).

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Wyjmujemy łyżką cedzakową prawdziwki i kroimy na kawałki. Na średniej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu, a następnie wsypujemy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut.

Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z pesto pietruszkowym oraz grzybami. Przekładamy na talerze, a każdą porcję posypujemy startym parmezanem i odrobiną posiekanej natki pietruszki.

makaron z pesto kasztanowym 13

(przepis z moimi zmianami wg delicious.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: