Tarta z cukinią i fenkułem

tarta z fenkułem 14

Wrzesień jest ciekawym – także kulinarnie – miesiącem. Z jednej strony wciąż mamy jeszcze lato, obfitujące w różnorodne zioła, warzywa i owoce, a z drugiej strony wkraczamy w jesienne smaki i wybieramy solidniejszą kuchnię. Dzień ulega skróceniu, ranki i wieczory stają się chłodne, ale popołudniami wciąż słońce potrafi mocno przygrzać. Z przyjemnością udajemy się na spacery po plaży, by wieczorem rozpalić ogień w kominku i okryć nogi pledem.

Lubię we wrześniowe weekendy pobuszować w kuchni i wyczarować danie łączące w sobie lato i jesień. Gdy dzieci z mężem uganiają się za piłką w parku, włączam nokturny Chopina i siekam zioła w rytm wolno płynących taktów… Przez uchylone okno pająki wędrują do domu, by ozdobić go misterną siecią pajęczyn. Za płotem gawrony kłócą się z kawkami o kawałek chleba. Pies sąsiada obszczekuje klientów zmierzających do baru.

Drzewa jeszcze pysznią się zieloną barwą, którą doskonale zakonserwowało deszczowe lato. Zielono też w mojej kuchni – cukinie, fenkuły, zielone cebulki i dużo, dużo ziół, a wszystko to zatopione w bardzo serowej masie jajecznej. Niby lekko, a jednak sycąco. A przy tym bardzo aromatycznie!

tarta z fenkułem 11

tarta z fenkułem 12

TARTA Z CUKINIĄ I FENKUŁEM
  • 1 fenkuł
  • 2 cukinie
  • 3 zielone cebulki
  • sok z 1 cytryny
  • po 1 łyżce posiekanej mięty, bazylii, estragonu i natki pietruszki
  • 150 g ricotty
  • 4 jajka
  • 125 g koziego twarożku
  • 100 g koziego sera pleśniowego (rolady)
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • kruche ciasto (ok. 350 g; mrożone lub zagniecione z 200 g mąki, 130 g masła, 1 jajka i kilku łyżek wody)
  • garść pestek dyni
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Mrożone ciasto rozmrażamy wg instrukcji lub zagniatamy świeże i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia (można ugotować je poprzedniego dnia).

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (program z termoobiegiem). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok. 22 cm (spód i boki). Wysypujemy na ciasto pestki dyni, lekko je dociskając. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia, na papier wysypujemy obciążniki lub suchy groch i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Wyjmujemy ciasto, usuwamy z ciasta obciążniki oraz papier, a następnie wstawiamy na 5 minut do pieca. Wyjmujemy foremkę i odstawiamy ciasto do wystudzenia, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 140°C.

W międzyczasie kroimy warzywa – cukinię przekrawamy na pół i pod skosem kroimy długie półplasterki, fenkułowi usuwamy zielone części, a „bulwę” kroimy na dość cienkie plasterki, zielone cebulki kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Czosnek obieramy i siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy owoce kopru włoskiego i smażymy 1-2 minuty, po czym dodajemy czosnek, cukinię, fenkuł, zieloną cebulkę i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 8 minut, często mieszając, po czym wlewamy sok z cytryny i dodajemy posiekane zioła. Zdejmujemy z ognia i całość dobrze mieszamy.

W misce mieszamy widelcem przyprawioną pieprzem ricottę z kozim twarożkiem i jajkami, aż uzyskamy w miarę gładką masą. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz roladę z koziego sera kroimy w plasterki. Wylewamy niewielką ilość masy jajeczno-serowej na dno upieczonego ciasta. Układamy pokrojone ziemniaki, na nich układamy pokrojony ser kozi, a następnie połowę przesmażonych warzyw. Wlewamy resztę masy jajeczno-serowej, starając się rozlać ją w miarę równo, a na wierzchu układamy pozostałe warzywa z patelni. Ustawiamy formę na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-60 minut, aż masa jajeczna się zetnie, ale na samym środku będzie się jednak trochę trzęsła. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia (lub do zupełnego wystudzenia, jeśli chcemy podać ją na zimno).

tarta z fenkułem 13
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” July 2017)
Advertisements

4 thoughts on “Tarta z cukinią i fenkułem

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: