Burgery z łososia i krewetek

burger łosoś i krewetki 12

Lato od innych pór roku zdecydowanie wyróżnia się pod względem ilości posiłków spożywanych na zewnątrz. Od delektowania się poranną kawą na tarasie, przez lunch jedzony w knajpianym ogródku, po popołudniowy piknik w szczerym polu. Lody na plaży, gofry na deptaku i grillowanie na działce. Wata cukrowa w parku, batony czekoladowe w trakcie górskich wędrówek czy burgery na kempingu. Po prostu jemy na świeżym powietrzu, które jak nic innego lubi zaostrzyć apetyt, a długie dni sprzyjają długim biesiadom pod chmurką.

Lato już nam się kończy, to już ostatnie momenty, by korzystać intensywnie z pogody i póki słońca starczy, zasiadać do posiłków na dworze. Na zachodzie Irlandii wakacyjne uczty pod gołym niebem to już tylko wspomnienie. Dzisiaj po śniadaniu pojechaliśmy na intensywny spacer po lesie u podnóża Benbulbena, który udał nam się idealnie, to znaczy zaczęło padać, gdy od parkingu dzieliło nas już tylko kilka metrów. Prognoza pogody była rano bardziej optymistyczna, ale wiatr nie zamierzał czekać i przygnał chmury dwie godziny wcześniej. Banany jednak zdążyliśmy skonsumować na ławeczce z widokiem na ocean i majaczące w oddali klify Slieve League.

Lato to też pora roku, kiedy łaskawszym okiem patrzymy na ryby i owoce morza. Spędzamy czas na plaży, wdychamy słone, morskie powietrze i jakoś myśl o łososiu i krewetce sama wskakuje nam do głowy. Na półwyspie iberyjskim może udałoby się nawet załapać na paellę z owocami morza przygotowywaną na ogniu rozpalonym na brzegu morza… Marzenia piękna rzecz, za to rybackie burgery zawsze można usmażyć we własnej kuchni na zwykłej patelni!

burger łosoś i krewetki 11
BURGERY Z ŁOSOSIA I KREWETEK
  • 200 g surowych, obranych krewetek (mogą być mrożone)
  • 4 filety z łososia
  • 3 zielone cebulki
  • 1 cytryna
  • pęczek świeżej kolendry
  • 60 g majonezu
  • 2-4 łyżki sosu chili (ilość i rodzaj wg uznania, np. sriracha)
  • sałata
  • ogórek wężowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je wcześniej (wg instrukcji na opakowaniu).

Krewetki kroimy na kawałki, łososia również. Zielone cebulki kroimy niezbyt drobno, a z cytryny wyciskamy sok. Do miski malaksera wkładamy połowę pokrojonych krewetek, połowę pokrojonego łososia, pół pęczka kolendry, wszystkie posiekane cebulki oraz wlewamy nieco soku z cytryny. Blendujemy na niezbyt gładką pastę, przekładamy do dużej miski i dodajemy resztę krewetek i łososia. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a następnie formujemy dłońmi 4 burgery. Układamy je na talerzu i wstawiamy na 10 minut do lodówki.

W niewielkiej misce mieszamy majonez z sosem chili, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Ogórek kroimy w cienkie „wstążki” (np. przy pomocy obieraczki do ziemniaków).

Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Smażymy burgery przez 3-4 minuty z każdej strony. Bułki rozkrawamy na pół i opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Usmażone kotlety układamy na spodzie bułki, polewamy sosem, na wierzchu układamy sałatę, wstążki z ogórka i posypujemy listkami kolendry, przykrywamy górą bułki i podajemy od razu. Kotlety można podać też z frytkami lub pieczonymi ziemniakami zamiast w bułce.

burger łosoś i krewetki 13
(przepis z niewielkimi zmianami wg „Good Food” July 2017)

6 thoughts on “Burgery z łososia i krewetek

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: