Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”

bacon jam 12

Kiedyś w telewizji ktoś rzucił uwagę, że w Stanach Zjednoczonych cukier dodawany jest do absolutnie wszystkiego, a prezentowany dziś przeze mnie amerykański wynalazek zdaje się tę regułę potwierdzać. Bo czy ktoś inny wpadłby na pomysł mięsnego dżemu?

Bacon jam używany jest po drugiej stronie Atlantyku do przeróżnych dań. Świeżo zrobiony ma konsystencję relishu, więc polewa się nim hot-dogi, hamburgery czy frytki. Wyjęty z lodówki wyglada trochę jak smalczyk na baaaardzo bogato i wtedy nadaje się do posmarowania chleba lub krakersa. Amerykanie używają go do dań z grilla, do pizzy, do gofrów, do jajek sadzonych, do mięs wszelakich czy do pieczonych ziemniaków. Właściwie chyba nie ma dania, do którego nie byliby wstanie dołożyć łyżki „dżemu z boczku”.

Wbrew pozorom to jest naprawdę dobre. Zrobiłam dwa słoiczki dla męża na dzień ojca i pierwszy od razu został pochłonięty, a drugi właśnie zaczyna się kończyć. Ostatnio został bohaterem pikniku, gdy okazał się świetnym partnerem dla pleśniowego sera koziego. To co miało być zabawnym eksperymentem, rodzajem żartu kulinarnego, stało się przysmakiem całej rodziny. Czasami warto dać się ponieść fantazji i sięgnąć po  przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się niezjadliwy.

bacon jam 13

BACON JAM
  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 85 g jasnobrązowego cukru trzcinowegp
  • 2 łyżki octu cydrowego
  • 2 łyżki whiskey lub burbona
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml swieżo zaparzonej, mocnej kawy

Boczek kroimy w niewielkie słupki, cebule obieramy i drobno siekamy, zaś obrane ząbki czsnku przeciskamy przez praskę.

Na dużej, nieprzywierającej patelni smażymy boczek, aż się zezłoci i zacznie robi lekko chrupiący (nie wytapiamy go na skwarki!), a następnie przenosimy go łyżką cedzakową na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni.

Zmniejszamy temperaturę do niskiej, wsypujemy posiekaną cebulę i gotujemy ją na tłuszczu z boczku przez ok. 20 minut, aż zmięknie i zacznie nabierać brązowej barwy. Wtedy dodajemy czosnek, wsypujemy cukier i wlewamy ocet cydrowy, whiskey, syrop klonowy i kawę.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu odstawiamy na chwilę do ostudzenia, a następnie przekładamy do malaksera, dodajemy usmażony boczek i blendujemy całość dość drobno. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia, a następnie przekładamy do dwóch wysterylizowanych słoików. Można oczywiscie zużyć od razu, zaś wstawione w sterylnych słoikach do lodówki zużywamy w ciągu miesiąca.

(przepis wg „Good Food” December 2018)

3 thoughts on “Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: