Tort Oreo

oreo 102

Zawsze zapominam o kolejnych urodzinach bloga, bo splatają się one z urodzinami Kroliczki, a przecież to oczywiste, że tylko te drugie są ważne. Natomiast system nie zapomina i pogratulował mi 6 lat spędzonych na blogowaniu. To już całkiem duże dziecko, choć dość zaniedbane ze strony swojej twórczyni. Nigdy nie będę blogerką na 100%, która budzi się z potrzebą przywitania swoich czytelników fotką porannej kawy i wystawnego (lub wręcz przeciwnie – jedzonego w biegu) śniadania. Rano staram się przypilnować pociechy by zabrały swoje kolorowe lunche ze sobą, a o tym, że mam blog przypomina mi wieczorem mąż, pytając ze zdziwioną miną: – Oglądasz Teatr Tv zamiast pisać artykuł?!

oreo 106

Ale jak pisać o jedzeniu, gdy właśnie pochłonęło się kolejny kawał ogromnego tortu?! Kilka tygodni temu zapytałam Króliczkę, jakie chce ciacho na urodziny. Byłam przekonana, że poprosi o truskawkowe – nawet miałam już przygotowane kilka propozycji do rozważenia. A tu dziecko rzuciło przez ramię „Oreo Cake poproszę”. I tyle. Eeee? Oreo, naprawdę Oreo… Jak ja nie lubię tych ciastek, szczególnie ich nadzienia… Ale cóż było robić, urodziny to dzień spełniających się życzeń, więc zakasałam rękawy, by zrobić tort z prawdziwego zdarzenia, zgodny z wolą solenizantki.

Jeszcze przed wyjściem do szkoły próbowałam wysondować Króliczkę, czy może wystarczyłby tort z dwóch placków, choć już 4 były upieczone (ale zawsze można nadmiar zamrozić!)… „4 layers, Mum! 4 layers!!” – Króliczka nie zamierzała zrezygnować nawet z okruszka. No cóż, trzeba było poskładać tę konstrukcję w jedną całość. Na wyspach torty przekłada się cienką warstwą kremu, gdyż blaty nie są tak suche jak typowy biszkopt, który trzeba nasączać sokiem lub rozcieńczonym alkoholem. Kakaowo-kawowe blaty, których użyłam są bardzo wilgotne (ale nie zakalcowate), ich konsystencja plasuje się gdzieś między brownie a amerykańskimi muffinami, a do tego są naprawdę smaczne. Przepis na nie będę wykorzystywać do innych ciast, bo są naprawdę dobre.

oreo 104

Krem maślany robiony z dodatkiem serka typu Philadelphia jest znacznie smaczniejszy od klasycznej wersji (lżejszy i nie jest mdlący), a ciastka Oreo tak „rozcieńczone” sprawiły, że okazał się wyjatkowo pyszny. Zaskoczył mnie bardzo na plus, bo oczami wyobraźni widziałam siebie dyskretnie zeskrobującą go łyżeczką. Jedynym minusem okazał się naprawdę pokaźny rozmiar tortu. Zjedzenie normalnej szerokości trójkąta nie wchodzi w grę i właściwie można pokusić się o krojenie go w plastry, gdyż porcja musi być dość cienka. Nie liczyłam dokładnie, ale wyszło nam ok. 20 kawałków. Cztery wysokie placki to tort imponujący i na specjalne okazje, ale wystarczy upiec tylko dwa spody i zrobić krem z połowy składników, by mieć doskonałe ciasto na niedzielę.

Oczywiście całość można udekorować w bardziej wymyślny sposób, ale mnie brakuje cierpliwości i pewnej ręki do takich działań. Boję się nawet wyrównać krem, bo pewnie bym go zupełnie starła i wyszłoby mi naked cake. Dzieci były i tak zachwycone, choć Króliczka była dość zaskoczona. „Oreo cake?! Skąd ten pomysł?” – dopytywała. „Przecież takie ciasto zamówiłaś!” – prawie krzyknęłam, bo sytuacja wydała mi się absurdalna. „Ja? Nie przypominam sobie…” – Króliczka była tak zaprzątnięta zastanawianiem się, co czeka na nią w paczce, że sprawa ciasta zeszła na drugi, o ile nie na dziesiąty plan…

oreo 107
TORT OREO

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 130 g kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 560 g miałkiego cukru trzcinowego
  • 400 ml maślanki
  • 200 ml mocnej kawy
  • 300 ml oleju słonecznikowego (oraz odrobina do formy)
  • 4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka

Krem:

  • 250 masła (w temp. pokojowej)
  • 400 g cukru pudru
  • 280 g serka kremowego (Philadelphia)
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 10 ciasteczek Oreo (oraz kilka ciastek do dekoracji)

Dwie tortownice o średnicy ok. 20 cm smarujemy na dnie cienką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem).

Do miski przesiewamy 200 g mąki z 1 łyżeczką sody, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 łyżeczką soli i 8 płaskimi łyżkami kakao. Dodajemy  280 g miałkiego cukru trzcinowego i całość dokładnie mieszamy, przy czym palcami rozkruszamy wszelkie grudki cukru. Do dzbanka wlewamy 200 ml maślanki, 100 ml kawy, 150 ml oleju oraz 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Dodajemy dwa jajka i całość dokładnie roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy, zagarniając ciasto z dna miski, by nie zostało nic suchych składników luzem. Ciasto rozlewamy po równo do tortownic i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Po wyjęciu odstawiamy w formach na 10 minut do ostudzenia, po czym wyjmujemy z tortownic, odklejamy od placków papier i odkładamy na kratkę do zupełnego wystudzenia. Powtarzamy cały proces przygotowania i pieczenia placków, by uzyskać 4 blaty tortowe. Upieczone blaty można szczelnie zawinąć w folię spożywczą i w ten sposób przechować przez maksymalnie 3 dni.

Przygotowanie kremu zaczynamy od włożenia pokrojonego masła do miski. Dodajemy do niego połowę cukru pudru i ucieramy z grubsza szpatułką, a następnie ucieramy ręcznym blenderem. Do gładkiej masy dodajemy pozostały cukier, serek Philadelphia oraz ekstrakt z wanilii. Całość ucieramy ręcznym blenderem na gładką masę. Ciasteczka Oreo miksujemy na okruszki w malakserze, a następnie dodajemy do masy maślanej i dokładnie mieszamy szpatułką.

Na środku patery lub talerza, na którym zamierzamy podać tort, rozsmarowujemy odrobinę kremu i układamy pierwszy placek. Taka podstawa sprawi, że tort się nie przesuwał. Połowę kremu zużywamy do przekładania blatów, a drugą połowę do pokrycia wierzchu i boków tortu. Pozostałe ciasteczka rozrywamy i kruszymy na kawałki, z których układamy mozaikę, dekorując w ten sposób boki tortu. Gotowy tort można podawać od razu, a to, czego nie zjemy,  pod przykryciem przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.

oreo 105
(przepis z niewielkimi zmianami wg „Good Food” July 2015)
Advertisements

6 thoughts on “Tort Oreo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.