Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych

dorsz z salsa 12

Nad Atlantykiem pada trzeci dzień z rzędu non stop. Nie są to zwykłe, przelotne deszczyki, ale po prostu niezbyt obfite oberwanie chmury, które zdaje się nie mieć końca. Jest szaro, ciemno i sennie, a tu długi weekend czerwcowy (mamy wolny poniedziałek w Irlandii) za pasem. A prognoza pogody na najbliższe 10 dni nie przewiduje za wiele słońca…

Kiepską pogodę rekompensuję sobie słonecznym obiadem. Egzotyczne owoce z kolorowymi warzywami w orzeźwiającej salsie doskonale poprawiają nastrój, a do tego smakują wyśmienicie. Piątkową rybę można zastąpić równie dobrze kurczakiem, a w wersji bez ryżu danie sprawdzi się także jako lekki lunch.

Co robić w takie ponury dni? Oczywiście można rozgrzewać się przy kuchence – tak przynajmniej powinnam byla zrobić jako autorka bloga kulinarnego. I trzeba było tak zrobić, zamiast czytać książki Króliczki. Myślicie, że tylko w kraju dzieci czytają smutaski takie jak „Janko Muzykant” czy „Antek”? W Irlandii również trudne sprawy poruszane są w lekturach szkolnych. Jakiś czas temu córka czytała o chłopcu, który uciekł z poprawczaka, a wcześniej z domu, gdzie wychowywała go matka-narkomanka, a teraz przyniosła książkę opowiadającą o dzieciach żyjących w czasie Wielkiego Głodu…

dorsz z salsa 11
DORSZ Z SALSĄ Z MANGO, AWOKADO I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
  • 4 filety z dorsza (lub innej ryby)
  • 1 limonka
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 160 g pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka wężowego
  • 2 zielone cebulki
  • garść posiekanych listków kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ryż basmati do podania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C (z termoobiegiem). W rondlu zagotowujemy osoloną wodę na ryż. Limonkę przekrawamy na pół. W naczyniu żaroodpornym układamy filety z dorsza, skrapiamy sokiem z połowy limonki i przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem. Dorsza pieczemy ok. 15 minut.

Do gotującej się wody wody wsypujemy ryż, zmniejszamy temperaturę i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (ok. 12 min). Mango rozkrajamy na dwie połówki tak, by odciąć miękki miąższ od twardego środka. Miąższ nacinamy w kratkę (nie przekrawając skóry!), wywijamy na zewnątrz i wtedy odkrawamy od skóry. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórek kroimy również w kostkę, zielone cebulki siekamy a pomidorki koktajlowe rozkrajamy na połówki. Warzywa i owce mieszamy w misce, skrapiamy sokiem z drugiej połówki limonki. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami kolendry.

Upieczoną rybę układamy na talerzach, dodajemy ryż i uzupełniamy całość salsą. Podajemy od razu.

(przepis z niewielkimi zmianami wg “Good Food” June 2017)

8 thoughts on “Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych

Add yours

  1. Faktycznie po lekturze dziejącej się w czasach Wielkiego Głodu należy się smaczny, kolorowy obiad. Nie wiem jak Ty ale ja przy podobnych książkach i filmach muszę mieć zapas przekąsek 😦

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: