Zupa ogórkowa z zielonym groszkiem i sałatą

zupa z ogórka i sałaty 21

Czy można zrobić zupę z sałaty? Hmm… Do wczoraj byłam przekonana, że sałata to warzywo wybitnie spożywane jedynie na surowo, cho już widziałam kanapki na ciepło, w których sałata została zapieczona razem z boczkiem, serem i pomidorem. Mimo wszystko nie przyszłoby mi do głowy ugotować ją w zupie.

Do odważnych świat należy, więc postanowiłam wypróbować oryginalnie wyglądający przepis. Szczególnie, że całkowity koszt tej zupy jest niski, a jeśli zrobicie ją w środku sezonu, gdy będziecie mieć własne ogórki i sałatę, to już w ogóle będzie to danie za grosze. Robi się ją w kwadrans, co też ma znaczenie. A efekt końcowy? To zupa z gatunku bardzo, bardzo delikatnych w smaku, w tych proporcjach dość wodnista jak na zmiksowaną zupę, ale za to orzeźwiająca, zielona na żabka w stawie i naprawdę lekka. Moim dzieciom bardzo smakowała, a mąż doprawił sobie sosem sojowym po kryjomu i zjadł dwie porcje.

Sałatę do tej zupy możecie wybrać jaką chcecie. W oryginalnym przepisie była to popularna w Wielkiej Brytanii round lettuce, którą ciężko w naszych sklepach znaleźć, więc użyłam zwykłej odmiany maślanej. Zaś jogurt możecie wziąć normalny (lub nawet śmietanę, jeśli nie jesteście na diecie). Ten kozi jogurt to fanaberia naszego Chomiczka, który popyla między regałami z miniaturową wersją wózka sklepowego (ostatni hit w irlandzkich sklepach, ale wiem, że do Polski też dotarły!) i w lodówce, na dolnej półce wypatrzył opakowanie z Rózią.

Rózia to koza Alfa z serialu „Listonosz Pat”, z którą nasz syn zdaje się identyfikować. Podobnie jak ona zje wszystko, czego akurat mu nie chcemy dać. I tak potrafi zwinąć mi wszystkie pomidorki do sałatki z deski, bo kiedy chcę go przegonić, wtedy są najsmaczniejsze. Te same pomidorki w sałatce już nie cieszą się takim uznaniem. To jeden z powodów, dla których staram się gotować, kiedy brzdąc ucina sobie popołudniową drzemkę…

zupa z ogórka i sałaty 20
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM I SAŁATĄ
  • 1 duża główka sałaty
  • 1 ogórek wężowy
  • 225 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • jogurt z koziego mleka do przybrania
  • ciemne pieczywo do podania

Sałatę, zielonę cebulkę i ogórek myjemy. Sałatę i zieloną cebulkę siekamy dość grubo a ogórek kroimy w grubą kostkę. Zagotowujemy wywar warzywny. W drugim rondlu rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy zieloną cebulkę, aż zmięknie (ok. 5 min). Dodajemy sałatę, ogórek i mrożony groszek, zalewamy gorącym wywarem, przykrywamy i gotujemy ok. 10 min.

Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy (wystarczy ręcznym blenderem). Podajemy od razu lub po ostudzeniu w formie chłodnika. Każda porcję dekorujemy łyżką jogurtu. Zupę podajemy z ciemnym pieczywem.

zupa z ogórka i sałaty 22
(przepis z niewielkimi zmianami wg „Good Food” June 2017)

6 thoughts on “Zupa ogórkowa z zielonym groszkiem i sałatą

Add yours

  1. Przecież pomidorki w sałatce smakują zupełnie inaczej, jak te prosto z deski 🙂 Pozdrowienia dla Chomiczka. I Króliczki. I ich rodziców. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: