Kuchnia dla zabieganych: Pappardelle z kurczakiem i estragonem

pappardelle z estragonem 11

Pappardelle, czyli szerokie wstążki makaronu jajecznego, wcale nie tak łatwo u nas dostać. Nic dziwnego, że podczas przypadkowej wizyty w Bundoranie wpadły mi w oko w tamtejszym sklepie, natychmiast je kupiłam. W końcu ile można jeść spaghetti na zmianę z rurkami? Spaghetti zazwyczaj topi w tradycyjnym polskim sosie-zupie mąż, a rurki najczęściej trafiają do mojego ulubionego, ale jakże kalorycznego, bardzo serowego sosu pomidorowego.

Może kogoś to zdziwi, ale pappardelle Włosi uznają za makaron typu lasagne. Pochodzące z Toskani szerokie, płaskie wstążki tradycyjnie podaje się z mielonym mięsem dzika, z mięsem zająca lub z leśnymi grzybami. Boccacio w „Dekameronie” wspomina o makaronie (zidentyfikownym jako pappardelle) gotowanym w rosole z kapłonów. Natomiast dzisiaj używa się ich do najróżniejszych sosów. Na opakowaniu mojegu makaronu był przepis na sos z fiori de zucca, czyli kwiatami dyni. Są one praktycznie niedostępne na naszej prowincji, więc receptury nie zachowałam, ale ucieszyłam się jak dziecko, że przeczytałam cały przepis ze zrozumieniem, choć moja nauka włoskiego to te trzy tygodnie spędzone nad Adriatykiem ostatniej zimy.

Niestety, choć bardzo bym chciała, nie mam aktualnie czasu, by zrobić cokolwiek dla siebie. Chomiczek skrupulatnie pilnuje, bym nie robiła nic, w czym on nie mógłby uczestniczyć. Może powinnam uczyć się włoskiego razem z nim? Z dwójki naszych pociech tylko jemu język włoski wpadał w ucho. Na szczęście oboje uwielbiają makarony, które znikają w ich buziach w iście olimpijskim tempie. Na przygotowanie tego dania również nie potrzebujecie wiele czasu – pół godziny zupełnie wystarczy!

pappardelle z estragonem 13
PAPPARDELLE Z KURCZAKIEM I ESTRAGONEM
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml świeżej, gęstej śmietany (lub crème fraîche)
  • 4 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
  • 100 g szpianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Myjemy szpinak, usuwając przy okazji wszystkie grubsze gałązki. Zagotowujemy wodę na makaron, który gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 3-4 min)

Rozgrzewamy oliwę na dość mocnym ogniu i obsmażamy kurczaka (ok. 5 min), mieszając reguralnie. Dodajemy śmietanę, estragon, czosnek oraz 2-3 łyżki wody, w której gotuje się makaron. Zmniejszamy ogień, be delikatnie zagrzać sos.

Gdy makaron się ugotuje, dorzucamy do garnka szpinak i zdejmujemy z ognia. Szpinak bardzo szybko zwiędnie w goracej wodzie, więc nie ma potrzeby dalszego jej gotowania. Odcedzamy makaron ze szpinakiem i mieszamy z sosem. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast.

pappardelle z estragonem 12
(przepis z drobnymi zmianami wg „Good Food” May 2002)
Advertisements

3 thoughts on “Kuchnia dla zabieganych: Pappardelle z kurczakiem i estragonem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.