Jagnięcina po marokańsku

jagnięcina po marokańsku 12

Są takie soboty, że muszę wybrać się do miasta, czego z całego serca nie lubię. Tłumy zakupowiczów, zapchane parkingi i ten unoszący w całym centrum popiątkowy smród. Niestety wizyty w mieście są nieuniknione, gdyż trudno kupić np. buty bez przymierzania, szczególnie dzieciom, których kształt i rozmiar stopy szybko się zmienia.

Ponieważ tutejszy transport publiczny jest bardzo ograniczony, a do tego niesamowicie drogi, więc zazwyczaj szturmujemy miasto samochodem. Też wychodzi drogo, bo parking kosztuje, ale przynajmniej dojedziemy do samego centrum. Zatrzymaliśmy się przy budynku sądu i drogi mąż machnął ręką na parkomat, twierdząc, że traffic wardens, czyli straż parkingowa, nie pracują w soboty. Pokręciłam tylko głową, zastanawiając się skąd takie radosne wnioski zakwitły w jego umyśle. Ledwo skręciliśmy, gdy za rogiem zobaczyliśmy – zgadnijcie kogo! – oczywiście strażnika. W tył zwrot i mąż pokicał, by naprawić swój błąd i spełnić obywatelski obowiązek uiszczenia opłaty postojowej… Potem się tłumaczył, że wszyscy w biurze mówią, że w soboty nikt nie sprawdza biletów parkingowych. Ach, te chłopy…

Ach, te chłopy! Ale jakie nudne życie by bez nich było… Mojemu ugotowałam aromatyczną potrawkę niczym z marokańskiej knajpki. Na rynku są już nie tylko pierwsze, lokalne truskawki, ale też tegoroczne sztuki jagnięciny, a to znak, że czas jednym okiem już wypatrywać lata. Moje egzotyczne danie podałam w towarzystwie brokułów baby, które są stosunkowo nowym warzywem. W naszych sklepach sprzedają je pod nazwą tenderstem broccoli, a jest to hybryda naszego brokułu z gai lan, warzywem znanym jako „chiński brokuł” lub „chiński jarmuż”. Można je zblanszować (3-4 min) lub ugotować na parze (2-3 min) i podać jako dodatek do obiadu, w sałatce, a na przykład z sosem sezamowym sprawdzą się jako przystawka. Jeśli widzieliście broccolini w sklepie i zastanawialiście się, co z tym zrobić i czy to aby smaczne, to zapewniam, że dobre i każdego miłośnika brokułów zadowoli. Jeżeli nie ma u was tego warzywa, to też się nie przejmujcie, bo do jagnięciny możecie podać dowolną zieleninę – trochę sałaty też będzie pasować.

jagnięcina po marokańsku 13
JAGNIĘCINA PO MAROKAŃSKU
  • 600 g jagnięciny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 175 g suszonych moreli
  • 25 g mielonych migdałów
  • 25 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • brokuły baby (broccolini) i ryż do podania

Jagnięcinę kroimy w kostkę (ok. 2 ½ cm). Cebulę obieramy i siekamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praską. Z pomarańczy ocieramy cienko skórkę, a następnie wyciskamy sok.

W garnku na casserole rozgrzewamy oliwę i obsmażamy jagnięcinę, aż zbrązowieje ze wszystkich stron (jeśli potrzeba w dwóch turach), a następnie przekładamy łyżką cedzakową na talerz. Wsypujemy do garnka posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez kilka minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Wkładamy ponownie jagnięcinę, zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy laskę cynamonu, skórkę i sok z pomarańczy, miód oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę pod garnkiem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 1 h.

Po tym czasie do garnka dodajemy morele, ok. 2/3 mięty, dolewamy wodę (jeśli zbyt dużo odparowało) i gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a brokuły blanszujemy. Do potrawki wsypujemy mielone migdały, by ją nieco zagęścić. Jagnięcinę podajemy przybraną pozostałą miętą i posypaną płatkami migdałowymi, z ryżem i zieleniną.

jagnięcina po marokańsku 11
(przepis z niewielkimi zmianami wg „Good Food” May 2002)

 

Advertisements

3 thoughts on “Jagnięcina po marokańsku

  1. Jagnięcina nie jest specjalnie popularna u nas, żeby nie powiedzieć, że raczej prawie nieosiągalna. Zastanawiam się czy można w tym przepisie “podmienić” jagnięcinę jakimś innym mięsem?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.