Gulasz warzywny z kluseczkami serowymi

gulasz warzywny z kluseczkami 11

Gdyby ktoś wszedł do jadalni i przypatrzył się moim dzieciom jedzącym ten gulasz, dowiedziałby się wszystkiego o ich upodobaniach kulinarnych. Każde z nich miało bowiem inną strategię na zjedzenie gulaszu. Króliczka na początek skrupulatnie wyjadła wszystkie warzywa, starając sie z całej siły nie skupiać na tym, co trafia do jej ust, by na koniec z lubością zajadać się kluseczkami i zapijać je wywarem, jaki pozostał w talerzu. Chomiś zaś wyjadł łyżeczką cały wywar, a na koniec zostawił sobie warzywa, które nonszalancko wkładał do buzi dłonią. Tylko podejrzanie wyglądających klusek nie chciał tknąć. Dał się namówić na nakarmienie go nimi, bo za nic w świecie nie chciał sam ich dotykać, nawet końcem łyżki.

Na wyspach przyrządzanie gulaszu z kluskami umieszczanymi na wierzchu, tak by częściowo gotowały się na parze z gotującej się potrawy nie jest może szczególnie częste w dzisiejszych czasach, ale na pewno nie jest czymś niezwykłym. Przypuszczam, że taka technika wynika częściowo z faktu, że w wiejskich chatach gotowano na otwartym ogniu, który nie był zbyt duży, więc wieszano nad nim jeden garnek. Nie było miejsca na zawieszanie obok drugiego, w którym można by osobno zagotować wodę na kluski.

Kiedyś już wspominałam, że interesuję się dawnymi przepisami, technikami przyrządzania potraw a także towarzyszącą im filozofią. To niezwykle inspirujące i pozwalające lepiej zrozumieć nasze upodobania kulinarne. Także pomaga zrozumieć istotę obróbki termicznej, gdyż nasi przodkowie nie mieli pokrętła ze stopniami i nad procesem gotowania musieli po prostu czuwać. Historia uczy też gospodarności – pichcąc kluski wraz z gulaszem, oszczędza się wodę i energię, które trzeba byłoby zużyć, gdyby chciało się gotować je osobno!

gulasz warzywny z kluseczkami 13
GULASZ WARZYWNY Z KLUSECZKAMI SEROWYMI

Kluseczki:

  • 100 g mąki samorosnącej
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 50 g dojrzałego cheddara
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz

Gulasz:

  • 250 g młodych, niewielkich ziemniaków
  • 8 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g marchewek tęczowych baby
  • 3 bulwy fenkułu
  • 200 g zielonej fasolki
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 2 cukinie
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml białego wina
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy palcami na okruchy. Cheddar ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy wraz z posiekanym koperkiem do miski z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

Szalotki i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki. Ziemniaki myjemy i większe sztuki równiez przekrawamy na pół. Bulwy kopru włoskiego oczyszczamy, odcinamy szczyt z listkami (które zachowujemy) i każdą kroimy na osiem części. Umyte marchewki lekko oskrobujemy nożem. Fasolkę myjemy i kroimy na kawałki o długości 5 cm. Oczyszczone pieczarki kroimy na połówki, a cukinie kroimy w słupki.

W naczyniu na casserole lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę na dość mocnym ogniu i wsypujemy szalotki, które smażymy przez 3 minuty, aż zaczną mięknnąć i brązowieć. Dodajemy ziemniaki i smażymy, mieszając, przez 5-7 minut, aż również zaczną brązowieć. Następnie dodajemy marchewki, czosnek i fenkuły w kilkuminutowych odstępach.

Wlewamy wywar warzywny, prawie całe wino i sos sojowy, dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie wlewamy 2 łyżki wody do miski z mąką, zagniatamy szybko ciasto i formujemy z niego małe kuleczki (wielkości pomidorka koktajlowego). Wyjdzie nam ich ok. 22.

Do garnka z gulaszem wsypujemy fasolkę i gotujemy 5 minut, a następnie dodajemy pieczarki i cukinię. Mieszamy całość. Do pozostałego wina wsypujemy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, mieszamy, by się dokładnie rozpuściła i wlewamy zawiesinę do gotującego się gulaszu. Całość jeszcze raz mieszamy, po czym delikatnie układamy na wierzchu w odstępach kluseczki. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 15 minut. W tym czasie kluseczki wyrosną i ugotują się na parze. Podajemy od razu przybrane listkami kopru włoskiego.

gulasz warzywny z kluseczkami 12
(przepis wg „Good Food” May 2002)
Advertisements

4 thoughts on “Gulasz warzywny z kluseczkami serowymi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.