Żurek z białą kiełbasą

żurek 13

Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Różni się on przede wszystkim kolorem, gdyż grzyby nadają mu barwę intensywnie brązową. Także w smaku bardzo się wyróżniają, choć wbrew pozorom nie dominują. Gotuję go zazwyczaj na surowym boczku, a aromatu wędzonki udziela mu dobra kiełbasa. I co znamienne – nie ma w nim ziemniaków. W tym roku zmieniłam zwyczaj…

… i ugotowałam jasny żurek z białą kiełbasą. Wyszedł bardzo smaczny, został wyjedzony do ostatniej chochelki i rodzina się nim zachwycała. Moim numerem jeden pozostaje jednak wersja brązowa (i to wcale nie dlatego, że szybsza w przygotowaniu!). Ponieważ poza świętami nie gotuję żurku, będę musiała w przyszłym roku negocjować z rodziną, którą wersję im zrobić.

Choć może wcale nie będą chcieli wielkanocnego żurku? Wtedy ugotuję pyszną zupę chrzanową, taką jak robi moja mama. Delikatną, ale z pazurem. Do niej (podobnie jak do żurku) też pasuje jajko ugotowane na twardo, jeżeli ktoś po śniadaniu wielkanocnym jeszcze jakieś jajo przełknie. Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść. Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt!

żurek 12
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
  • 1 butelka zakwasu na żur (500 ml)
  • 1 por
  • ¼ selera
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 suszone prawdziwki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3-4 białe kiełbasy surowe
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • sól

Por, marchewki i seler myjemy, płuczemy natkę. Marchewkę i seler obieramy. Boczek kroimy w słupki lub w kostkę. Wszystko wkładamy do dużego garnka, dodajemy suszone prawdziwki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut.

W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę. Na małej patelni roztapiamy masło i wsypujemy cebulę. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Wywar przecedzamy, boczek wkładamy z powrotem, marchewki i grzybki odkładamy na bok, a całą resztę wyrzucamy.

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w wywarze ok. 10 minut, po czym dodajemy cebulę oraz białą kiełbasę. Na malutkim ogniu podgrzewamy zupę przez ok. 20 minut, pilnując, by nie zawrzała. Biała kiełbasa ma się w niej jedynie parzyć. Odławiamy sparzoną kiełbasę, a wlewamy dokładnie roztrzepany zakwas i dodajemy majeranek. Żurek zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plasterki, tak samo odłożone marchewki i grzyby. Wkładamy do garnka z żurem, by sie ogrzały. Doprawiamy chrzanem i ewentualnie solą.

żurek 11

Advertisements

4 thoughts on “Żurek z białą kiełbasą

Add yours

  1. Podobno prawdziwy żurek jest bez ziemniaków bo z ziemniakami to ponoć zalewajka 😀 Przypuszczam, że jak Polska długa i szeroka tak wiele jest regionalnych odmian tej zupy 😉 Ja lubię z ziemniakami 😀 I z przypraw dodaję jeszcze czosnek i baldachy kopru. Nikt nie narzeka 😉

    Liked by 1 person

    1. Moja babcia z Zagłębia mówi zalewajka, a u nas na Śląsku na żur z ziemniakami mówi się żur żyniaty. Nie jestem konserwatywna w kuchni, więc wszystko mi jedno czy to żurek, czy zalewajka. A jest jeszcze barszcz biały!

      Like

      1. 😀 Bogactwo regionalnych odmian i nazw może niejednego wprowadzić w błąd. Żur żyniaty? Nie słyszałam a jako dziecko spędzałam u rodziny na Śląsku każde wakacje 🙂 Na Pomorzu, skąd pochodzę, funkcjonował biały barszcz w wersji bez ziemniaków. Dopiero po przyjeździe do Wielkopolski “odkryłam” że żurek to w zasadzie ta sama zupa 😀

        Liked by 1 person

        1. To prawda! A wojny o kwaśnicę, że to nie to samo co kapuśniak? Czasem konflikt nazwowy wykracza poza granice kraju.. Na Śląsku popularnym deserem jest kostka kokosowa, którą cały świat zna jako australijskie lamingtony. A francuski z nazwy de volaille na świecie funkcjonuje jako kurczak po kijowsku. Ja już widziałam w menu restauracji kurczaka po kijowsku i de volaille’a jako dwa różne dania!

          Like

Leave a Reply to gosiamac Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: