Dynie z nadzieniem jabłkowym

dynie nadziewane 22

Co by tu jeszcze nafaszerować? Ostatnio były bakłażany i bataty, więc teraz kolej na dynie. Bardzo smaczne są nadziewane papryki, ale z moją nadwrażliwością na to pyszne warzywo, byłoby to dietetycznym samobójstwem. Zostańmy więc przy dyniach piżmowych. One też mają naturalne dołki, wprost wołające, by je nafaszerować. Moje napchałam jabłkiem przesmażonym razem z porem i tymiankiem, a do smaku dołożyłam trochę koziego sera. Wyszło naprawdę smacznie!

Uff, to był pracowity i wyczerpujący weekend. Część planów pokrzyżowała nam choroba Chomiczka. W sobotni poranek odstawiliśmy Króliczkę do stadniny, gdzie od kilku tygodni przed zajęciami pomaga w stajniach i opiekuje się końmi, a następnie czekał męża kurs do miasta do lekarza. Na szczęście czarny, szpitalny scenariusz nas ominął, bo szkrab szybko wraca do zdrowia.

Choć za oknem zrobiło się naprawdę wiosennie, zmuszeni byliśmy zostać w domu. Jedno dziecko chore, a drugie zdeterminowane, by zrobić wszystkie zadania na kolejną odznakę skautowską. Tym razem wybór Królisi padł na odznakę „Sztuka i Rzemiosło”, więc cały weekend było szycie, wyklejanie, projektowanie, plecenie itp. Udało się i sześć prac czeka na zaprezentowanie na jutrzejszej zbiórce.

Dziś też mieliśmy zbiórkę, ale śmieci. Ponieważ mąż został z gorączkującym brzdącem w domu, połączyłyśmy nasze skromne siły z sąsiadem i jego dwójką dzieci, stając się potężną drużyną do walki z odpadami zaśmiecającymi naszą wieś. Uzbieraliśmy w piątkę całą przyczepę rupieci, w tym… wannę. Wyciągnęliśmy to cudo zza płotu przy rzece razem z kilkoma zardzewiałymi, dziecięcymi rowerkami. Za to Króliczka z koleżanką znalazły… kawałek ptasiego szkieletu z czaszką. Odpadają mi ramiona od wyszarpywania worów po węglu zaplątanych w krzaki dzikich jeżyn, ale warto było się pomęczyć. Po sprzątaniu czekał na nas poczęstunek w parku, a dzieci miały okazję poszaleć razem na placu zabaw.

Po takim weekendzie poniedziałek zapowiada się relaksująco…

dynie nadziewane 21

DYNIE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM

  • 2 dynie piżmowe
  • 1 jabłko Granny Smith
  • 1 por
  • 1 łyżeczka świeżo otartych listków tymianku
  • 120 g koziego twarożku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól
  • swieżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do podania

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy folią aluminiową. Dynie piżmowe rozkrawamy wzdłuż, zaczynając od grubszej, spodniej strony. Z każdej połówki usuwamy pestki. Smarujemy wewnętrzną stronę niewielką ilością oliwy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy przekrojoną stroną w dół na przygotowanej blasze. Pieczemy przez ok. 25 minut.

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekrawamy por wzdłuż, dokładnie myjemy po bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Wkładamy pokrojony por i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażamy, mieszając, aż zmięknie (ok. 7 minut). Następnie zwiększamy nieco temperaturę, wsypujemy pokrojone jabłko oraz listki tymianku. Gotujemy ok. 5 minut, aż jabłko zmięknie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i całość dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy blaszkę z dyniami. Odwracamy upieczone połówki, by leżały skórką w dół. W miejsce po pestkach nakładamy łyżką nadzienie jabłkowe. Ser kozi kroimy w plastry i układamy po dwa na każdej połówce dyni. Oprószamy całość pieprzem i wstawiamy do piekarnika  na ok. 20 minut, aż ser zacznie się brązowić na brzegach. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

dynie nadziewane 23

Advertisements

10 thoughts on “Dynie z nadzieniem jabłkowym

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.