Quiche z imbirem i mięsem kraba z sosem chili

quiche z krabem 24

Owoce morza niegdyś stanowiły istotny element diety mieszkańców nadatlantyckich wiosek rybackich, a dziś są drogą przekąską, częściej jedzoną w restauracjach niż przygotowywaną w domach. W okresie świątecznym warto sięgnąć także po kraby, i to nie tylko dlatego, że wtedy chętniej rozstajemy sie z zawartością portfela. Po prostu niższa temepratura wody w grudniu sprawia, że są one większe i smaczniejsze.

Mięso krabów najłatwiej dostać już ugotowane, pakowane próżniowo w niewielkie porcje. Może to być białe lub brązowe mięso – białe jest ze szczypcy i odnóży, a brązowe z wnętrza skorupy kraba. Białe mięso używa się głównie do przygotowania kanapeczek z pastą z awokadą, które dekoruje się niewielką ilością „krabiny”, czasem jest to sałatka – a jakże by inaczej – z awokado ugarnirowana ugotowanym mięsem krabów. Natomiast brązowe świetnie sprawdza się w potted crab, czyli w pasztetach w kokilkach. Wymieszane zaś nadają się na kotleciki podobne do kotletów rybnych.

Równie popularne są całe szczypce, które wraz z innymi owocami morza gotuje się na jedną z odmian popularnej na wyspach zupy chowder. Bardzo lubię też przygotowane w sosie Mornay, koniecznie z ziemniaczkami dauphinois i kieliszkiem sauvignon blanc.

quiche z krabem 23

Już dawno wpadł mi w ręce ten przepis na bardzo ciekawy quiche z pikantnym dressingiem, ale jak to często bywa z gromadzonymi przepisami, zawieruszył się gdzieś w moich zbiorach i zupełnie przypadkiem odkryłam go na nowo. Danie jest stosunkowo proste do wykonania. Tym razem użyłam mrożonego ciasta, żeby zaoszczędzić czas, którego mi ostatnio bardzo brakuje. Jedyny mankament to cena – mięso krabó w Cork jest zwyczajnie drogie. Trafiłam na promocyjną cenę, ale nadal było to dla mnie sporo, choć nie oszczędzam na jedzeniu. Dla takiego smaku, warto czasem zaszaleć. W końcu żyje się tylko raz!

quiche z krabem 22

QUICHE Z IMBIREM I MIĘSEM KRABÓW

  • 320-350 g kruchego ciasta (świeżego lub mrożonego)
  • 250 g białego mięsa krabów (ugotowane, obrane mięso)
  • duży kawałek imbiru (ok. 6 cm)
  • 25 g natki pietruszki
  • 2 łyżki ziołowego oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 ml crème fraîche
  • 100 ml mleka
  • pieprz

Sos chili:

  • 4 zielone cebulki
  • 1 limonka
  • 1 czerwona paryczka chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek ziołowego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego (miałkiego)

Jesli używamy mrożonego ciasta – rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Świeże ciasto zagniatamy odpowiednio wcześniej, by mogło sie schłodzić.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (dno i boki), przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 15 min.

Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy obciążniki lub groch, a następnie pieczemy ok. 12 min. Usuwamy obciązniki oraz papier z podpieczonego spodu i wstawiamy ciasto na jeszcze 5 minut do piekarnika. Upieczony spód wyjmujemy z pieca, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C (z termoobiegiem).

Natkę pietruszki wkładamy wraz z pokrojonym na kawałki imbirem do misy malaksera. Wlewamy olej i całość blendujemy na pastę. Smarujemy nią równo upieczony spód. Na wierzch wykładamy ugotowane mięso kraba, rozrywając je, by w miarę równo można było je rozmieścić. W dzbanku roztrzepujemy jajka i żółtka z mlekiem i śmietaną, na następnie miksturę przyprawiamy pieprzem. Formę ustawiamy na blaszce z rantem, spokojnie wylewamy masę jajeczną na mięso krabów, dbając, by równo ją rozprowadzić. Quiche wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy drobno zielone cebulki. Z papryczki usuwamy nasiona i również ją drobno siekamy. Posiekane cebulki wraz z papryczką wsypujemy do miseczki, wlewamy olej, sok z limonki oraz sos sojowy, dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy.

Quiche podajemy na ciepło z sosem z chili i cebulki oraz garścią zieleniny.

quiche z krabem 21
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” September 2004)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.