Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

steak salad 22

Uwielbiam dynię piżmową za jej uniwersalne zastosowanie – wyczarujemy z niej absolutnie każde danie. Od zupy do ciasta. Bardzo lubię ja upiec w kawałkach, by następnie wykorzystać ją do mojej ulubionej sałatki jesiennej, do której wracam niestrudzenie co roku. Są takie przepisy, po które sięgam naprawdę regularnie i to pomimo blogerskiej pasji do mnożenia przepisów.

Bazując na tamtym przepisie zrobiłam mięsną wersję z wykorzystaniem steków wołowych. Rzadko decyduję się na sałatkę z dodatkiem mięsa, a jak już wybieram mięsne, to najczęściej są to rybne lub z owocami morza. Czasami jednak warto porzucić własne przyzwyczajenia i przyrządzić coś innego niż zwykle.

Befsztyki u nas goszczą dosyć często, ale prawie zawsze wybieramy dla nich barową aranżację – z frytkami i coleslawem. Sporadycznie decyduję się na steak sandwich, a sałatki ze stekiem nie jadłam od lat. Może dlatego nie przyszedł mi do głowy żaden oryginalny pomysł, tylko modyfikacja ulubionego przepisu. Poprawię się następnym razem!

steak salad 21

SAŁATKA ZE STEKIEM, DYNIĄ PIŻMOWĄ I KOZIM SEREM

  • 2 steki wołowe striploin (stek nowojorski)
  • 1 dynia piżmowa
  • 4 duże garści szpinaku baby
  • 180 g sera koziego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Dynię piżmową obieramy, usuwamy pestki a miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy łyżką oliwy. Mieszamy, by dynia równo obtoczyła się w tłuszczu, wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut – w połowie pieczenia możemy obrócić kawałki dyni.

Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzewamy olej na dużym ogniu. Gdy olej będzie już naprawdę gorący, wkładamy oprószone pieprzem steki i smażymy przez minutę z każdej strony. Zmiejszamy temperaturę do średniej i smażymy kolejne 2 minuty z każdej strony (czas smażenia należy dostosować do grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia). Zdejmujemy steki z patelni na deskę i pozwalamy im odpocząć kilka minut przed pokrojeniem. Kroimy w poprzek włókien na dość cienkie paski.

Przygotowujemy dressing: 5 łyżek oliwy mieszamy z 1 ½ łyżki soku z cytryny oraz posiekanymi drobno listkami rozmarynu. Doprawiamy pieprzem.

Ser kozi kroimy w plasterki (lub rozkruszamy, jeśli zdecydowaliśmy się na twarożek). Na talerzach układamy umyte i osuszone liście szpinaku. Następnie układamy dynię, kawałki steka i żurawinę. Polewamy dressingiem, a na samym końcu dodajemy kozi ser.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s