Ciasto szpinakowo-cukiniowe z kremem z awokado

ciasto szpinakowe z awokado 25

Lubię zaszaleć we własne urodziny, piekąc sobie ciasto, jakiego nie chciałby dostać nikt z domowników na swoje święto. Rok temu upiekłam genialny, absolutnie doskonały sernik z sera Roquefort z miodem, karmelizowaną gruszką i orzechowym spodem, który idealnie wpisywał się w październikowe smaki, barwy i nastrój. W tym roku postanowiłam pójść za modą na tzw. zdrowe ciasta…

Zawsze powtarzam, że zdrowe ciasto nie istnieje i tak też jest w przypadku tego cudaka. Co prawda zużyłam cały worek szpinaku, cukinię i 3 awokado, ale dodałam też mnóstwo cukru, który z każdego ciasta czyni potrawę daleką od pojęcia „zdrowie”. Hasło „jak skutecznie zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie” w tym przypadku jest jedynie kuszącym chwytem marketingowym,  reklamą zwodzącą na manowce. Żeby uzyskać porcję warzyw, trzeba by chyba skonsumować ćwiartkę tego tortu, a zapewniam, że jest zbyt słodki, by zjeść więcej niż kawałeczek na jeden raz.

To czego nie można mu odmówić, to fantazyjność i oryginalność. Jeśli chcemy kogoś zaskoczyć nietypowym wypiekiem, to ciasto nadaje się do tego idealnie. Placki po przekrojeniu odsłaniają swoją intensywnie zieloną barwę, idealnie komponującą się z seledynowym odcieniem kremu. Kontrastowym akcentem są tutaj truskawki, które – choć nasze, irlandzkie – o tej porze roku lepiej wyglądają niż smakują. Zdecydowanie korzystniej byłoby upiec to ciasto w szczycie sezonu truskawkowego, gdy w sprzedaży są najsłodsze odmiany, ale cóż zrobić, gdy urodziny ma się w październiku…

Oceniając finałowy efekt moich fanaberii, piątkę daję kremowi z awokado i na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam. Ciasto moim zdaniem wyszło za ciężkie, za dużo w nim warzyw w stosunku do mąki. Miałoby dobrą strukturę, gdyby użyć tylko szpinaku lub tylko cukini, ponieważ razem dały ciężkie, kleiste, zakalcowate ciasto. Wyspiarze lubią wet cakes, wśród których szczególnie popularne jest czekoladowe, a ja wciąż nie mogę się przekonać do mokrych, zbitych ciast. Tu konserwatywną stopą wychodzi ze mnie polskie wychowanie kulinarne – zakalec to zakalec, a nie ciasto. Chodzi mi po głowie pomysł, by w innej aranżacji zrobić je na Halloween… Gdyby tak udekorować je czarnymi pająkami lub jakimś cmentarnym akcetem… W każdym razie (w ramach eksperymentu) polecam, bo w smaku jest, o dziwo!, bardzo dobre.

A! Tylko udekorujcie ładniej ode mnie, bo jak wiecie, do zdobienia ciast mam dwie lewe ręce!

ciasto szpinakowe z awokado 37

CIASTO SZPINAKOWO-CUKINIOWE Z KREMEM AWOKADO

Ciasto:

  • 1 cukinia (ok. 210 g)
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml oleju słonecznikowego (oraz odrobina do formy)
  • 250 g mąki samorosnącej
  • 175 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 80 g cukru pudru

Oraz: ok. 250 g truskawek

Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (program z termoobiegiem).

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy na bok.

Do miski malaksera wkładamy szpinak, wbijamy jajka oraz dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na możliwie najgładszą masę, a następnie, wciąż miksując, przez komin w pokrywce wlewamy pomału olej. Do masy szpinakowej dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier. Całość miksujemy dalej, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przelewamy je do dużej miski i dodajemy startą cukinię. Mieszamy dokładnie, a następnie przelewamy ciasto do przygotowanych tortownic po równo (ok. 520 g ciasta do każdej formy).

Ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu odstawiamy je na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Gdy ciasto się studzi, przygotowujemy krem. Rozkrawamy awokado na pół, usuwamy pestki, a miąższ przekładamy do miski malaksera. Dodajemy miękkie masło, a następnie całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze, aż masa bedzie zupełnie gładka i puszysta.

Truskawki myjemy i osuszamy. Połowę kroimy w plasterki, a drugą połowę przekrawamy na połówki. Wyjmujemy ciasta z tortownic, usuwamy z papier do pieczenia i umieszczamy pierwszy placek na talerzu lub na paterze. Smarujemy ok. 1/3 kremu z awokado, układamy na wierzchu pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy drugim plackiem, a wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Kremu wychodzi z podanych proporcji dość sporo – możemy nim dokładnie pokryć boki lub zostawić lekko przetarte brzegi, a resztę kremu zużyć do zrobienia wzorków na wierzchu. Na środku ciasta układamy pokrojone na pół truskawki.

ciasto szpinakowe z awokado 22

(przepis z drobnymi zmianami wg „Fresh & Uncorked” Summer 2018)
Advertisements

5 thoughts on “Ciasto szpinakowo-cukiniowe z kremem z awokado

  1. Ciasto wygląda pięknie! A jeśli chodzi o cukinię to polecam, wielokrotnie sprawdzony, przepis na czekoladowe ciasto cukiniowe – pyszne i dietetyczne 🙂 /https://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/22/czekoladowe-ciasto-cukiniowe-bez-tluszczu/

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s