Kurczak po marokańsku z ryżem

kurczak po marokańsku 22

Wieczorem podkusiło mnie pobawić się jak w dzieciństwie. Mojemu pokoleniu dzieciństwo minęło koło/na/pod/przy trzepaku. Tyle wesołych godzin spędzonych na huśtaniu się na drążku i robieniu małpki. Pamiętacie, jaka to była frajda?

gry_i_zabawy_4a

Mój mąż ma drążek rozporowy do ćwiczeń zamontowany we framudze drzwi. Podciąga się podobno na nim kilka razy dziennie, przynajmniej tak twierdzi… I właśnie ten drążek wydał mi się idealnym substytutem trzepaka. Ale się na nim pohuśtałam, no ach! Trzy machnięcia i się poluzował. Jak rąbnęłam tyłkiem na podłogę, stopą zahaczyłam o poręcz i jeszcze ani się zaasekurować, bo w dłoniach wciąż dzierżyłam metalowy pręt.

Żeby mąż się przejął moim wypadkiem, ale gdzie tam… Zabrał się za montowanie drąga z powrotem na framudze i tylko dzieci matki pożałowały. Uparły się wymasować potłuczoną część mojego ciała… To chyba był najgorszy powrót do przeszłości w moim wydaniu. Lepiej już zostanę w kuchni, gotowanie wychodzi mi znacznie lepiej!

kurczak po marokańsku 21

KURCZAK PO MAROKAŃSKU Z RYŻEM

  • 30 g płatków migdałowych
  • 6 udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 55 g sułtanek
  • 280 g czerwonego ryżu
  • 250 ml wywaru z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, a następnie odstawiamy na bok. Kurczaka wkładamy do miski, solimy i nacieramy przyprawą garam masala.

W sporym rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Czosnek, kmin rzymski, kolendrę, cynamon oraz sułtanki smażymy przez minutę, aż przyprawy zaczną uwalniać swój aromat. Następnie wsypujemy ryż, wlewamy wywar z kurczaka oraz mleko kokosowe. Zagotowujemy. Dokładamy kurczaka, przykrywamy garnek, zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 35 minut, aż ryż się ugotuje.

Ugotowana potrawę podajemy w miskach, a każdą porcję posypujemy posiekaną miętą oraz uprażonymi płatkami migdałów.

fikołki

(przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” August 2016)
(il. Zabawy na trzepaku pochodzi z książki Gry i zabawy z dawnych lat Katarzyny Piętki, wyd. Nasza Księgarnia
zdj. strony tytułowej książki Małgorzaty Kalicińskiej Fikołki na trzepaku z serwisu allegro)
Advertisements

3 thoughts on “Kurczak po marokańsku z ryżem

  1. Chyba muszę przestać czytać Twoje wpisy wieczorami bo robię się od nich głodna, a przysięgłam sobie nie jeść po 20… 😉 Upadku współczuję, kiedyś też zaliczyłam twarde lądowanie więc wiem jak to boli… O efektach kolorystycznych na kształt zorzy polarnej nie wspominając.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s