Tarta z rabarbarem

tarta rabarbar 029

Chociaż w Irlandii sezon na rabarbar jest wyjątkowo długi, jednak kiedy zaczynają się pojawiać kolejne owoce, to one zaczynają grać pierwsze skrzypce. Dlatego przypuszczam, że to ostatni wypiek z rabarbarem w tym roku, choć nie zarzekam się, bo może rodzina uprze się na kolejny. Szczególnie, że tę tartę uznali zgodnie za najlepszą na świecie. Tym samym potwierdzili powszechnie znaną zasadę, że w prostocie tkwi największa siła.

Nadzienie tej tarty to po prostu świeżo zrobiony dżem rabarbarowy, który swoją ostateczną konsystencję zyskuje dopiero po zapieczeniu całości w piekarniku. Natomiast kruche ciasto jest nieco bardziej maślane niż zazwyczaj. Całość jest tak dobra, że po pierwszym kawałku ma się ochotę na kolejny, a potem na następny…

tarta rabarbar 042

tarta rabarbar 040

Kiedy układałam kratkę na wierzchu, zamiast skupić się na aspekcie geometrycznym, martwiłam się, że mi nie starczy ciasta, bo zupełnie bezmyśnie je sobie podzieliłam. To jeszcze nic, bo na pierwszy rzut oka nie było widać, że wzór nie trzyma prostej linii. Dopiero, kiedy zaczęłam posypywać płatkami migdałowymi co drugie oczko kratki, zauważyłam jak bardzo wzór się rozjechał. Wielokrotnie pisałam, że nie mam za grosz zdolności dekoracyjnych, a właściwie to nie mam cierpliwości do takiej koronkowej roboty.

Zawsze z podziwem patrzę na piękne torty, ciasta, świąteczne pierniki, bo sama umarłabym ze znudzenia, dłubiąc lukrem czy rzeźbiąc w cieście wymyślne kształty. Pamiętacie chlebowe rzeźby w filmie Vatel? Ja się cieszę, gdy moje okrągłe ciastka nie są kwadratowe… Niestety jestem rzeźbiarskim beztalenciem od dziecka – ani babek z piasku, ani zwierzątek z plasteliny, ani ozdób z masy solnej nigdy nie potrafiłam zrobić przyzwoitych, nie ma więc co oczekiwać, że z ciastem pójdzie mi lepiej. Ważne, że, czy kratka prosta, czy krzywa, nadal jest równie smaczne!

tarta rabarbar 022

TARTA Z RABARBAREM

Spód:

  • 225 g mąki
  • 180 g masła
  • 35 g cukru pudru
  • odrobina masła oraz bułka tarta do formy

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 120 g brązowego cukru oraz 1 łyżka do posypania
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Rabarbar myjemy, odcinamy czubki i nasady łodyg, a następnie kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla, zasypujemy brązowem cukrem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach rabarbar powinien być wystarczająco rozgotowany, by dało się go drewnianą łyżką rozetrzeć na gęstą masę. Gotową masę rabarbarową odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy palcami, dokładnie rozcierając masło z mąką. Zagniatamy ciasto w gładką kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (program z termoobiegiem). Formę z wyjmowanym dnem (11 cm x 35 cm) smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą wkładamy ponownie do lodówki, a większą wykładamy dno i boki formy, rozklepując dłońmi, by spód był mniej więcej równy. Nakłuwamy spód wielcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Na upieczony spód wykładamy masę rabarbarową i rozsmarowywujemy ją łyżką. Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki, odrywamy od niego kawałki, które dłonią wałkujemy ruloniki, które układamy na wierzchu tarty. Posypujemy lekko łyżka brązowego cukru i migdałami w płatkach, a następnie wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut przed wyjęciem tarty z formy.

tarta rabarbar 041

(przepis zaczerpnięty z bloga Przepisy tradycyjne)
Advertisements

4 thoughts on “Tarta z rabarbarem

  1. Narobiłaś mi ochoty na rabarbarowe ciasto, muszę się zorientować czy jest jeszcze dostępny w miarę niezdrewniały. A kratka moim zdaniem wygląda super 🙂 Powiedziałabym, że nawiązuje do celtyckiej plecionki 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s