Satay warzywny z kokosem – obiad w 15 minut

satay warzywny 21

Książę Henryk się wreszcie ożenił z amerykańską aktorką, której na tę okazję wyszukano arystokratyczne korzenie wśród królów angielskich, a tym samym uczniono z niej daleką krewną swego męża. Poszukajcie dobrze w biografiach swoich przodków, a z pewnością odnajdziecie w sobie błękitną krew!

Bez względu na to czy żeś król, czy chłop, jeść człowieku musisz tak samo. Pogoda jednak słabo sprzyja godzinom spędzanym w kuchni. Kiedy jest zimno, ponuro, mokro – wtedy mogę całe popołudnie spędzić przy nagrzanym piekarniku. Piekę wtedy poważne sztuki mięsa, gotuję pożywne gulasze, przygotowuję ciasta. Kiedy jednak słońce świeci, to nie ma siły, która zamknęłaby mnie w kuchni. A obiad być musi…

satay warzywny 23

satay warzywny 24

To znaczy wcale nie musi, ale wypadałoby coś zjeść! W takich momentach sięgam po szybkie propozycje. Nie, nie obiad w 30 minut. Obiad w szalone, spontaniczne, raz ciach ciach 15 minut. Azjatycki makaron ma tę zaletę, że gotuje się go bardzo krótko (od 4 do 6 minut, w zależności od rodzaju). Do tego mieszanka warzyw (tak, kupuję od czasu do czasu pokrojone warzywa, żeby zaoszczędzić czas) oraz sos oparty na maśle orzechowym i mamy gotowy ulubiony obiad Króliczki.

Dzisiejsza wersja jest jarska, ale w archiwum bloga znajdziecie przepis na wersję z kurczakiem. Wiosna sprzyja ograniczeniu spożywanego mięsa, do czego wszystkich zachęcam. Jedzcie, co lubicie, ale z umiarem. Mój przepis jest też umiarkownie… pikantny (wiadomo, dzieci nie lubią zbyt ostrych dań), ale możecie sobie podkręcić smak sosu.

satay warzywny 22

SATAY WARZYWNY Z KOKOSEM

  • 500 g mieszanki świeżych warzyw stir-fry (u mnie: kiełki fasoli, czerwona cebula, marchewka, brokuł, zielona cebulka i kapusta włoska)
  • 250 g azjatyckiego makaronu jajecznego (4 gniazdka)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml gorącej wody
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sweet chilli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • chilli i limonka do podania

Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, zalewamy goracą wodą i odstawiamy do namoczenia.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Do namoczonych wiórków kokosowych dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, sos sweet chilli, sok z limonki oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy.

W woku rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym wlewamy sos. Gotujemy chwilę, po czym nakładamy do misek, dekorujemy kilkoma plasterkami chilli i cząstką limonki. Podajemy od razu.

(przepis wg „Easy Food” May 2015 z moimi zmianami)

 

Advertisements

3 thoughts on “Satay warzywny z kokosem – obiad w 15 minut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s