Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

lemoniada rabarbarowa 22

Lody i lemoniada – to moi letni ulubieńcy. Gdybym miała czekać na lato w Irlandii, żeby się nimi delektować, prawdopodobnie raczyłabym się nimi raz na 10 lat. Cóż, taki kraj, taka aura…

Irlandczycy ledwo zobaczą słońce na niebie, wyjmują letnie ubrania, zakładają okulary przeciwsłoneczne i dziarsko paradują w sandałach. Osobiście z tego zestawu biorę tylko okulary przeciwsłoneczne i ewentualnie sandały, zaś pozostaję przy moich całorocznych sweterkach i wiatrówce. Zamiast bawić się w majowego morsa na plaży, wolę spokojnie zjeść lody i popić szklaneczką domowej lemoniady w zaciszu własnego podwórka, otulona ciepłym szalem, chroniącym przed lodowatym, atlantyckim wiatrem.

lemoniada rabarbarowa 21

Zazwyczaj robię najzwyklejszą lemoniadę cytrynową, czasami dodaję do niej sok pomarańczowy lub sok z limonki, czasami utartą z cukrem miętę lub syrop miętowy, a jak mam więcej czasu robię lemoniadę z kaszą jęczmienną. W ubiegłym roku rządziła lemoniada grejpfrutowa (bo różowa!), a tegoroczny sezon otwiera wersja z rabarbaru i truskawek. Króliczka nie chciała się oderwać od słoja. Stwierdziła, że to jest najlepsza lemoniada, jaką kiedykolwiek piła.

Jeśli chodzi o słój z kurkiem, czyli dystrybutor do napojów jak to się fachowo nazywa, to mam wobec niego mieszane uczucia. Mój ma pojemność 3,5 litra, jest prosty, przeznaczony do domowego użytku i był raczej tani. Kosztował połowę mniej niż słoje wiodących firm. Jego największymi zaletami są: możliwość umieszczenia w jednym naczyniu stosunkowo dużej ilości napoju, łatwość nalewania (bez konieczności podnoszenia ciężkiego dzbanka) oraz to, że nalewając, nie wpadają do szklanki owoce. Rozmiar jest równocześnie jego wadą – ciężko go umyć i zajmuje trochę miejsca na półce. Ważne, że pokrywka chroni napój przed owadami – trzeba tylko pamiętać, by uchylić wieczko przed nalewaniem, gdyż w szczelnie zamkniętym słoju może wytworzyć się podciśnienie, które sprawi, że nic nam z niego nie popłynie. Trzeba go stawiać na podwyższeniu, żeby łatwo było podstawić szklankę pod kranik – niektóre są sprzedawane w komplecie z elegancką podstawką lub same są na nóżce.

lemoniada rabarbarowa 24

W ogóle obecnie jest ogromny wybór – widziałam przepiękne, secesyjnie zdobione naczynia i szlachetne w formie, modernistyczne słoje z kryształowego szkła o idealnym połysku. Można znaleźć model pasujący do każdej kuchni – rustykalny, nowoczesny, kolorowy, złocony – i w wielu rozmiarach. Jeżeli często przygotowujecie soki, kompoty, wody smakowe czy właśnie lemoniady w domu, to nie pożałujecie zakupu. Mój mi dobrze służy i wciąż jest atrakcją dla dzieci. Naczynie tak działa na zmysły, że nawet woda z niego inaczej smakuje!

lemoniada rabarbarowa 25

LEMONIADA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 4 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 łyżki listków mięty
  • 8 łyżek cukru
  • 750 ml wody
  • 1 ½ l wody mineralnej

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Z połowy jednej cytryny obieramy bardzo cienko skórkę.

Pokrojony rabarbar wkładamy do dużego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i wlewamy 750 ml wody. Zagotowujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty, po czym dodajemy truskawki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia, po czym przelewamy przez geste sito, przecierając z grubsza owoce. Pozostałą pulpę wyrzucamy (lub zjadamy, jeśli ktoś lubi).

Do dużego słoja (3 litrowego) lub do dwóch dzbanków wkładamy listki mięty oraz pokrojoną na plasterki limonkę. Ze wszystkich czterech cytryn wyciskamy sok, który dodajemy do syropu rabarbarowego. Syrop rozcieńczamy wodą mineralną. Lemoniadą przelewamy do słoja z miętą i limonką.

lemoniada rabarbarowa 23

(przepis wg „Kuchnia. Koktajle”, wyd. specjalne 3/2017)
Advertisements

2 thoughts on “Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s