Lody rabarbarowe z truskawkami i jogurtem

lody rabarbarowe 22

Właściwie to w pół drogi między sorbetem a lodami. Konsystencja i wrażenia smakowe tego deseru są znacznie bliższe sorbetowi, ale jednak zawiera niewielką ilość jogurtu, co spycha go na takie lodowe pogranicze. Jak zwał, tak zwał, ważne, że dobre i orzeźwiające.

W Irlandii pojawiły się już pierwsze lokalne truskawki, rabarbar króluje nam od miesiąca, więc nie czekając na obiecywane ocieplenie, zrobiłam milusińskim domowe lody. Dawno temu nabyliśmy maszynkę do robienia lodów i… do dziś stoi nieużywana. Niestety nasza zamrażarka zazwyczaj pęka w szwach i nigdy nie ma w niej miejsca na misę do maszynki, którą trzeba schładzać przez całą noc, żeby później kręcić w niej masę na lody.

Robienie lodów bez maszynki nie jest szczególnie pracochłonne, ale trzeba o nich pamiętać i regularnie wyjmować w trakcie zamrażania, mieszać – najlepiej widelcem, by zapobiec tworzeniu się kryształków lodu i sprawić, żeby masa się napowietrzała i równomiernie zmrażała. Maszynka załatwia za nas mieszanie, po przełożeniu z niej lodów do pudełka i wstawieniu ich do zamrażarki, nie trzeba do nich już zaglądać.

Dzieci przebierały nóżkami i nie mogły się doczekać, kiedy deser będzie gotowy. Przewieszone przez oparcie kanapy wyglądały jak Staś i Nel na pustyni… Chyba wszytskie dzieci uwielbiają lodowe desery. Dorośli zresztą również…

lody rabarbarowe 23

LODY RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM

  • 375 g rabarbaru
  • 75 g truskawek
  • 125 g cukru
  • 125 ml wody
  • 125 g jogurtu

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do rondla. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na pół i dodajemy do rabarbaru. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzoną zawartość rondla blendujemy na gładko, a następnie przecieramy przez sito do pudełka na lody. Dodajemy jogurt, mieszamy i wstawiamy do zamrażarki. Po 2 h wyjmujemy i dokładnie mieszamy, zeskrobując lody z brzegów pudełka. Tak samo postępujemy po kolejnych 2 h, a nastepnie co pół godziny, aż lody się zamrożą. Całkowity czas mrożenia to ok. 6 h. Mocno zmrożone lody odstawiamy na 10 minut, po tym czasie będzie można formować gałki.

lody rabarbarowe 21

(przepis wg Ice cream and sorbets)
Advertisements

4 thoughts on “Lody rabarbarowe z truskawkami i jogurtem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s