Właściwie to w pół drogi między sorbetem a lodami. Konsystencja i wrażenia smakowe tego deseru są znacznie bliższe sorbetowi, ale jednak zawiera niewielką ilość jogurtu, co spycha go na takie lodowe pogranicze. Jak zwał, tak zwał, ważne, że dobre i orzeźwiające.
W Irlandii pojawiły się już pierwsze lokalne truskawki, rabarbar króluje nam od miesiąca, więc nie czekając na obiecywane ocieplenie, zrobiłam milusińskim domowe lody. Dawno temu nabyliśmy maszynkę do robienia lodów i… do dziś stoi nieużywana. Niestety nasza zamrażarka zazwyczaj pęka w szwach i nigdy nie ma w niej miejsca na misę do maszynki, którą trzeba schładzać przez całą noc, żeby później kręcić w niej masę na lody.
Robienie lodów bez maszynki nie jest szczególnie pracochłonne, ale trzeba o nich pamiętać i regularnie wyjmować w trakcie zamrażania, mieszać – najlepiej widelcem, by zapobiec tworzeniu się kryształków lodu i sprawić, żeby masa się napowietrzała i równomiernie zmrażała. Maszynka załatwia za nas mieszanie, po przełożeniu z niej lodów do pudełka i wstawieniu ich do zamrażarki, nie trzeba do nich już zaglądać.
Dzieci przebierały nóżkami i nie mogły się doczekać, kiedy deser będzie gotowy. Przewieszone przez oparcie kanapy wyglądały jak Staś i Nel na pustyni… Chyba wszytskie dzieci uwielbiają lodowe desery. Dorośli zresztą również…
LODY RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM
- 375 g rabarbaru
- 75 g truskawek
- 125 g cukru
- 125 ml wody
- 125 g jogurtu
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do rondla. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na pół i dodajemy do rabarbaru. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną zawartość rondla blendujemy na gładko, a następnie przecieramy przez sito do pudełka na lody. Dodajemy jogurt, mieszamy i wstawiamy do zamrażarki. Po 2 h wyjmujemy i dokładnie mieszamy, zeskrobując lody z brzegów pudełka. Tak samo postępujemy po kolejnych 2 h, a nastepnie co pół godziny, aż lody się zamrożą. Całkowity czas mrożenia to ok. 6 h. Mocno zmrożone lody odstawiamy na 10 minut, po tym czasie będzie można formować gałki.
Fajny przepis,skorzystam tym bardziej że w sklepach można znaleźć świeży rabarbar
LikeLiked by 1 person
Dziękuję. Proszę się częstować 🙂
LikeLike
Wyobrażam sobie, że smak tych lodów jest wprost niebiański – połączenie rabarbaru z truskawkami – pychotka 🙂
LikeLiked by 1 person
Fajne wyszły – w smaku czuć bardziej rabarbar, ale pachną truskawkami.
LikeLiked by 1 person
Nigdy nie próbowałam lodów z rabarbarem. Szkoda, że już po sezonie, ale obiecuję nadrobić w przyszłym roku! 🙂
LikeLiked by 1 person
Polecam, są bardzo smaczne. Na blogu jest też przepis na sorbet rabarbarowy: https://wp.me/p3C8FQ-Sl
LikeLiked by 1 person