Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jak u babci

placek z rabarbarem 22

Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego! Rozmarzyłam się przy nim, od samego zapachu zrobiło mi się błogo i słodko, a smak – toż to smak dzieciństwa…

Unikam pieczenia ciast drożdżowych. Zawsze mam wrażenie, że u nas jest za zimno, za wilgotno, za wietrznie, by dało radę wyrosnąć. To po pierwsze, a po drugie w Irlandii trudno dostać świeże drożdże, trzeba po nie dybać do polskiego sklepu. Po trzecie od lat nie jadłam dobrej drożdżówki – same suche jak wiór ciasta, napuszone, ale twardawe. I zawsze czegoś mi w nich brakowało. Dziś już wiem czego – zapachu!

Uświadomiłam to sobie, wyciągając z piekarnika blaszkę z cudownie pachnącym ciastem. Ten charakterystyczny zapach jest nie do pomylenia z żadnym innym. Tak pachniały ciasta, które jadłam jako dziecko. Już samo przygotowanie przypomniało mi maminą kuchnię, gdzie w dzieciństwie uwielbiałam asystować podczas pieczenia. Te stosy brudnych misek, palce oblepione ciastem, ukradkowe zerkanie pod ścieraczkę, czy ciasto rośnie…

Teraz to moje dziecko przypatruje się jak wyrabiam ciasto. Specjalnie nie wyjęłam robota – choć doceniam i chętnie korzystam z wszelkich udogodnień, jakie daje nam współczesny świat, czasami chcę się po prostu zmęczyć, poczuć w mięśniach, do czego one służą, by mieć później satysfakcję, że to dosłownie dzieło moich rąk. Nagrodą jest nie tylko pyszne ciasto, ale i podziw w oczach dziecka. Mam nadzieję, że kiedyś i jej zapach drożdżowego placka przypomni sielskie dzieciństwo…

placek z rabarbarem 24

placek z rabarbarem 21

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Drożdżowy spód (składniki najlepiej wyjąć na 2 h przed rozpoczęciem pracy, by się ogrzały):

  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła (oraz odrobina do formy)
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 rozbełtane jajko
  • szczypta soli

Rabarbar:

Kruszonka:

  • 95 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g mielonych migdałów

Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i dokładnie rozcieramy. Dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by drożdże ruszyły.

W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gładką, jasną, puszystą masę.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy utarte żółtka i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo letnie mleko. Wyrabiamy, aż mąka zabierze mleko. Następnie partiami wlewamy roztopione, letnie masło, wyrabiając tak długo, aż masło przestanie się szklić na powierzni ciasta, pojawią się pęcherzyki powietrza, a samo ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 ½ h).

Formę 20 cm x 30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i wyrabiamy palcami, a następnie wkładamy do lodówki. Ciasto drożdżowe przekładamy do naszykowanej formy, wygładzamy, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem).

Ciasto drożdżowe smarujemy rozbełtanym jajkiem, na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy cukrem waniliowym. Posypujemy równo kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Kroimy po ostudzeniu.

placek z rabarbarem 23
(przepis wg Chili Tonka)
Advertisements

3 thoughts on “Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jak u babci

  1. Pingback: Warzywa pieczone z mozzarellą | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s