Anglo-indyjska pieczeń wieprzowa

pieczeń angloindyjska 21

Do niedawna myślałam, że kuchnia anglo-indyjska, to kuchnia, która powstała w Europie. Mam wrażenie, że często takie „wydaje mi się” bierzemy za pewnik i nie zadajemy sobie trudu, by to sprawdzić. Dopiero, kiedy dany temat znajdzie się bezpośrednio w orbicie naszych zainteresowań, wtedy przecieramy oczy ze zdumieniem, że to trochę inaczej albo zupełnie nie tak, jak w naszych „wydaje mi się” przekonaniach.

Tak było w przypadku moich wyobrażeń o kuchni anglo-indyjskiej… Kiedy przyszło mi do głowy, żeby zrobić pieczeń wieprzową w towarzystwie indyjskich przypraw, to wiedziałam, że próżno szukać wśród przepisów kuchni hinduskiej. Założyłam w ciemno, że szukając, natrafię na europejski twist gdzieś z okolic Londynu. A trafiłam do Indii, by dowiedzieć się, że do dzisiaj żyją tam ludzie, których pierwszym językiem jest angielski, którzy wyznają którąś z odmian chrześcijaństwa, których społeczność nie jest zorganizowana w system kastowy, którzy zajadają się wołowiną i innymi mięsami, którzy mają angielskie imiona, którzy wśród swoich przodków wymieniają Anglików, Irlandczyków i Portugalczyków. Są to właśnie Anglo-Indusi.

Przepis na pieczeń znalazłam na blogu Bridget White-Kumar, autorki książek kucharskich i konsultantki w zakresie kuchni anglo-indyjskiej, która urodziła się i dorastała w Kolar Gold Fields, małym mieście górniczym, a obecnie mieszka w Bengaluru, indyjskiej „dolinie krzemowej”. Jednego jestem pewna – warto szukać, czytać, dopytywać. Świat skrywa tyle fascynujących miejsc, kultur, smaków i historii.

pieczeń angloindyjska 23

ANGLO-INDYJSKA PIECZEŃ WIEPRZOWA

  • 1800 g schabu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 4 suszone papryczki chili
  • ½ laski cynamonu (4 cm)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem). Cebule obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy niewielką ilością oleju. Układamy na dnie platerki cebuli.

Osuszone mięso obwiązujemy nicią, nacieramy solą, pieprzem, sproszkowaną chili i kurkumą. Układamy w naczyniu tłuszczem do góry. Cynamon i suszone papryczki chili kruszymy palcami i posypujemy mięso. Polewamy olejem, potrząsamy naczyniem, by cebula się ułożyła.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ½ h obracamy mięso i pieczemy kolejne ½ h. Ponownie obracamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez jeszcze przez 1 h. Przed pokrojeniem odstawiamy na 5 minut.

Pieczeń podałam z czerwonym ryżem wymieszanym z odrobiną tłuszczu spod mięsa i podprażonymi, posiekanymi nerkowcami oraz z raitą miętowo-ogórkową.

pieczeń angloindyjska 22

(przepis z moimi zmianami wg Anglo-Indian Food by Bridget White-Kumar)


Kuchnia indyjska 2018

Advertisements

2 thoughts on “Anglo-indyjska pieczeń wieprzowa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s