Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa

raita 21

Raita w kuchni indyjskiej spełnia dwa zadania. Przede wszystkim ma przynosić orzeźwienie w czasie upalnej pogody, dlatego często podaje się raitę jako samodzielne danie. My w Polsce mamy na tę okoliczność chłodniki, ale i nasza mizeria pomaga uporać z obiadem, gdy żar leje się z nieba. Drugim zadaniem raity jest łagodzenie ostrego smaku głównego dania. Nie każdy wie, że ostre dania stają się zjadliwe z akompaniamentem dodatków mlecznych – jogurtu czy śmietany. Jeśli kiedyś po zjedzeniu czegoś mocno przyprawionego, zacznie palić Was w gardle, nie łapcie za szklankę wody – to tylko pogorszy sytuację. Wypijcie trochę mleka lub zjedzcie kilka łyżeczek jogurtu – znakomicie zneutralizują ostry smak.

Bardzo lubię używać mięty do potraw. W Polsce mięta zarezerwowana jest na herbatkę ziołową lub do ciast i deserów. Bardzo słusznie – sama piję napar z mięty pieprzowej codziennie po obiedzie, a desery miętowe uwielbiam, szczególnie sernik na zimno. W Irlandii mięta to oczywiście sos miętowy do jagnięciny, ale również przyprawa do wielu dań mięsnych i warzywnych, jak choćby do popularnej zupy groszkowej. Pachnąca i aromatyczna kuchnia indyjska również docenia jej walory – smakowe, zapachowe i dekoracyjne.

Ogórkowa raita utwierdziła mnie w przekonaniu, że warto eksperymentować w kuchni. Ku mojemu zdziwieniu mąż, który nie przepada za mizerią, zjadł całą porcję indyjskiej wersji i stwierdził, że to całkiem dobre. Spróbujcie, może i Wam przypadnie do gustu!

raita 23

RAITA OGÓRKOWO-MIĘTOWA

  • ½ ogórka wężowego
  • 250 ml gęstego jogurtu
  • 2-3 łyżki posiekanej mięty
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczki pieprzu kajeńskiego (oraz odrobina do podania)

Ogórek myjemy, przecinamy na pół wzdłuż, usuwamy środek z nasionami (z odmiany bez nasion także usuwamy środek). Ścieramy na tarce na dużych oczkach, zawijamy w ściereczkę i dokładnie odciskamy.

W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy drobno posiekaną miętę oraz odciśnięty ogórek. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc). Przed podaniem posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego.

raita 22


Kuchnia indyjska 2018


Advertisements

5 thoughts on “Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa

  1. Pingback: Anglo-indyjska pieczeń wieprzowa | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s