Stew z indyka i warzyw korzeniowych

indyk stew 025

Znudziły mi się pieczone pałki z indyka. Mój mąż je bardzo lubi i kiedy tylko zaczynam marudzić, że znudził mi się jego kurczak pieczony z warzywami korzeniowymi, wtedy dostaję pałki z indyka zazwyczaj również pieczone z warzywami korzeniowymi. W bonusie do nich bywają miód i suszone owoce. Kiedy zobaczyłam, że przymierza się znowu do tego dania (które jest pyszne, ale ile można jeść w kółko to samo?), rzuciłam się na nie z mocnym postanowieniem pokazania, że można je wykorzystać w inny sposób.

indyk stew 021

Dostaliśmy od jego kolegi z pracy kilka sztuk brukwi. Bo koledze zebrało się wreszcie na wykopki, a sam takiej ilości brukwi nie przeje, to przyniósł do biura, by się podzielić. Brukiew w sklepach jest ogromna, wielkości małej kapusty – co się dziwić, jest z nią w końcu spokrewniona. To ona była pierwotnie używana do produkcji halloweenowych latarni, ale została wyzuta z tej roli przez coraz bardziej popularną dynię. Brukiew, którą dostałam, nie była aż tak duża, dlatego zużyłam dwie sztuki (sklepowa byłaby jedna). W Irlandii to bardzo popularne warzywo, a w Polsce prawie zupełnie zapomniane. Mało kto kojarzy też regionalną nazwę brukwi – karpiel. Trochę szkoda, bo w zimowym okresie wybór warzyw jest raczej niewielki, więc każda odmiana jest mile widziana.

indyk stew 022

Z brukwi i pałek indyczych ugotowałam stew, czyli danie, które można umieścić gdzieś w połowie drogi między zupą gulaszową a gulaszem. Zdecydowanie jest to lżejsza i łagodniejsza potrawa niż gulasze, ale bardzo treściwa i tak samo rozgrzewająca. Moje dzieci zajadały się, aż im się uszy trzęsły, a mąż nawet słowem nie pisnął, że wykorzystałam indyka w nieregulaminowy sposób.

indyk stew 029

STEW Z INDYKA I WARZYW KORZENIOWYCH

  • 2 pałki z indyka
  • 2 brukwie
  • 2 marchewki
  • 1 mały pasternak
  • 1 duży batat
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Seler myjemy i kroimy w plasterki. W żeliwnym garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pałki indycze ze wszystkich stron (jesli nie mieszczą się do garnka na tyle, by wygodnie je można obsmażyć, możemy obsmażyć je na dużej patelni, pamiętając, by tłuszcz ze smażenia przelać potem do garnka). Gdy zaczną nabierać brązowego koloru, solimy je delikatnie. Wyjmujemy obsmażone mięso, a do garnka wrzucamy cebulę i seler. Smażymy ok. 5 min, aż zmiękną. Wkładamy ponownie mięso i wlewamy 700 ml bulionu. Zagotowujemy. Gdy bulion zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 h 15 min.

Brukiew, ziemniaki, marchew, pasternak i batat obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wyjmujemy garnek z piekarnika, dokładamy warzywa i uzupełniamy pozostałym wywarem (300 ml). Ponownie przykrywamy garnek i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 30-40 minut.

Po ugotowaniu ostrożnie wyjmujemy z potrawy pałki. Przy pomocy noża i widelca odkrawamy mięso od kości, po czym wrzucamy je do garnka. Mieszamy, by się ogrzało. Stew podajemy w podgrzanych miskach lub głębokich talerzach posypany posiekaną natką pietruszki.

indyk stew 024

Advertisements

One thought on “Stew z indyka i warzyw korzeniowych

  1. Pingback: Bażant nadziewany pieczarkami | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s