Świąteczne tiramisu żurawinowo-pomarańczowe

tiramisu żurawinowe 23

Zrobiłam sobie świąteczne tiramisu jako prezent imieninowy. Co prawda nie obchodzimy w domu imienin (skłaniając się do śląskiej tradycji), ale moje zamiłowanie do słodyczy (i leniuchowania) sprawia, że żadna okazja do świętowania nigdy nie umyka mojej uwadze. Tiramisu to mój ulubiony deser, a przy tym banalnie prosty. Dodałam mu świątecznego sznytu przez zamienienie kawy na kompozycję żurawinowo-pomarańczową.

Biało-czerwone dekoracje to mój tegoroczny motyw przewodni. Już w ubiegłym roku skłaniałam się ku rewolucji bombkowej, ale dopiero w tym roku zamysł wszedł w życie. Muszę jeszcze przemyśleć dekorcję stołu, ale mam już wyobrażenie, co chciałabym osiągnąć. Zobaczymy, ile wyjdzie z tych planów.

tiramisu żurawinowe 24

Tymczasem pozwólcie się ugościć przepysznym zwiastunem zbliżającego się Bożego Narodzenia. Szczególnie, jeśli w same święta trzymacie się rodzinnych tradycji, ten czas przedświąteczny można urozmaicić właśnie nieco egzotycznymi potrawami, które co prawda wpisują się w stylistykę świąteczną, ale niekoniecznie ucieszą co bardziej konserwatywnych biesiadników. Jeśli jednak konwenase Was nie ograniczają,  polecam żurawinowe tiramisu także w same święta. Na bardzo wykwintne przyjęcie warto zrobić je w pucharkach – oszczędzi to stresu przy nakładaniu. Wierzcie mi, nie sposób oprzeć się oblizywaniu paluchów upapranych kremem!

tiramisu żurawinowe 21a

ŚWIĄTECZNE TIRAMISU ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWE

  • 2 opakowania serka mascarpone (250 g każde)
  • 4 żółtka
  • 200 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru
  • 24 ciastek savoiardi (200 g)
  • dżem żurawinowy (przepis tutaj)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 30 ml whiskey
  • czerwony cukier do posypania (opcjonalnie)

Kremówkę ubijamy z łyżką cukru na sztywno, dodajemy żółtka i pozostały cukier, ubijamy ręcznym mikserem na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą i uzyskają kremową konsystencję. Mascarpone dodajemy po łyżce i mieszamy mikserem na niskich obrotach.

Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do płaskiego naczynia i dodajemy whiskey, mieszamy. Po kolei zanurzamy połowę ciastek na ułamek sekundy, obracając – nie mogą zupełnie nasiąknąć sokiem. Układamy ciasteczka jedno obok drugiego w szklanym naczyniu (22 cm x 22 cm). Wierzch ciastek smarujemy dżemem żurawinowym, na który wykładamy połowę kremu, rozsmarowując równo. Pozostałe ciasteczka nasączamy tak samo sokiem z whiskey, układamy na poprzedniej warstwie, smarujemy dżemem i na wierzch wykładamy pozostały krem. Schładzamy ok. 2 h w lodówce. Przed podaniem posypujemy czerwonym cukrem (lub cukrową posypką).

 

tiramisu żurawinowe 22

2 thoughts on “Świąteczne tiramisu żurawinowo-pomarańczowe

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: