Łosoś w pomarańczowej glazurze

łosos 002

Właśnie ukazał się w sieci najnowszy numer „Maszketów”, w którym wśród wielu działów tematycznych znajdziecie rozdział poświęcony rybom. Nie jeść ryb, gdy mieszka się nad Atlantykiem, to wbrew idei eat local, eat fresh. O rybę prosto z połowu łatwiej tutaj niż o świeżo zerwaną truskawkę. Taki klimat…

Nie żebym była ideowcem-terrorystą kulinarnym! Po prostu dzieciństwo i młodość spędziłam na Śląsku, gdzie było dokładnie odwrotnie – do morza dzień drogi, ale truskawki u Babci na krzaczkach słodkie jak marzenie. Teraz mam truskawki z Wexford, a Wexford znajduje się dokładnie po drugiej stronie wyspy, skąd bliżej do Walii niż do mnie, ale przynajmniej atlantyckie ryby są na wyciągnięcie ręki.

Dostępność i obfitość zachęca do próbowania nowych smaków i eksperymentów. Powszechnie wiadomo, że sok z cytryny służy rybie (choć istnieją też zajadli przeciwnicy skrapiania nim ryby), a co powiecie na sok z pomarańczy? Nim przepis trafił do magazynu, wypróbowałam go na mojej rodzinie – pokochali miks miodu, sosu sojowego, oleju sezamowego i pomarańczy. Muszę wymyślić coś nowego, bo od dłuższego czasu (składanie magazynu trochę trwa!) mam łososia w pomarańczowej glazurze regularnie na obiad…

łosos 003

ŁOSOŚ W POMARAŃCZOWEJ GLAZURZE

  • 4 filety z łososia
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha (lub suszonych krążków chili w łagodniejszej wersji)
  • olej

W misce mieszamy miód, sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy oraz sok i skórkę z pomarańczy. 4 łyżki marynaty przekładamy do osobnej miseczki i odstawiamy na później. Łososia zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy na ½ h, pamiętając, by obrócić mięso w marynacie po 15 minutach. Piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, którą smarujemy cienką warstwą oleju. Filety układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy (na środkowej półce) ok. 18 minut. Przełączamy piekarnik na funkcję grillowania i zwiększamy temperaturę. Wyjmujemy blaszkę z łososiem, smarujemy mięso pozostałą, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 2 minuty (na najwyższej półce), aż brzegi ryby zaczną się brązowić. Podajemy z ryżem i warzywami.

łosos 001

Advertisements

4 thoughts on “Łosoś w pomarańczowej glazurze

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s