Falafele z ciecierzycy i batatów

falafel 022

Falafele, czyli wegetarianizm nie jest zły. Całkiem niedawno pokazałam Wam kotlety z marchewki, które są arcypyszne, ale też koszmarne w przygotowaniu. Napisałam wtedy, że jak ktoś chce spróbować gotować jak jarosz, ale w gruncie rzeczy szuka powodu, by się skutecznie zniechęcić, to jest to przepis idealny. Dzisiaj mam przepis idealny dla tych, którzy chcieliby uniknąć rozczarowania i ugotować prosty i pyszny wege obiad, który niczego nie udaje.

To ostatnie sformułowanie jest kluczem do sukcesu. Jarska dieta może być tak kolorowa, różnorodna, bogata w smaki i konsystencje, że potrawy w stylu sojowy schabowy zdają się być kiepskim żartem. Wystarczy sięgnąć do bogactwa kuchni, które tradycyjnie były kuchniami głównie bezmięsnymi – jak kuchnia indyjska czy egipska – by zanurzyć się w świat nieskończonej ilości przepisów i inspiracji. Paradoksalnie praktycznie każda tradycyjna kuchnia regionalna obfituje w dania bezmięsne, bo przez stulecia mięso bardzo rzadko trafiało na stół zwykłego zjadacza chleba. Właśnie dlatego stało się symbolem władzy i dobrobytu, a dopiero dzięki przemysłowej hodowli przestało być towarem dostępnym nielicznym.

Chociaż nie jestem jaroszem, bo nie pogardzę stekiem czy solidnym gulaszem, a za kaczką wprost przepadam, to jednak nie wyobrażam sobie codziennie wcinać mięso na obiad. Przesada w żadną stronę nie jest dobra, dlatego nawet zdeklarowanych mięsożerców warto czasem nakarmić wegetariańskimi daniami, a takie falafele naprawdę mogą zaskoczyć. Są pyszne, możecie mi wierzyć na słowo.

falafel 033

FALAFELE Z CIECIERZYCY I BATATÓW

  • ½ kg batatów
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 zielonych cebulek
  • 1 mała czerwona cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego całego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Bataty myjemy i kroimy na kawałki (bez obierania). Układamy na blaszce i pieczemy przez 25 minut. Upieczone bataty przekładamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną i opłukaną ciecierzycę, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny oraz przyprawy: mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę, paprykę, pieprz kajeński, sól, pieprz i sos sojowy. Całość blendujemy, uważając, by nie zostały większe kawałki.

Cebulę obieramy, zieloną cebulkę myjemy i odcinamy korzonki. Zieloną cebulkę, czerwoną cebulę oraz świeże zioła siekamy, dodajemy do masy na kotlety, dosypujemy ziarna kminu rzymskiego. Całość dokładnie mieszamy.

Formujemy 4 duże kotlety lub 8 mniejszych, obtaczamy w sezamie. Układamy na blaszce i pieczemy 15-20 minut, w połowie pieczenia obracamy kotlety. Podajemy z relishem pomidorowym lub paprykowym i sałatą. Do falafeli pasuje też hummus i chlebki pita.

falafel 021

(wg „Easy Food” April 2015)
Advertisements

2 thoughts on “Falafele z ciecierzycy i batatów

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s