Pudding jagodowy

pudding 021

Moje dziecko mnie zaskoczyło. Zapytało, czy nie mogłabym znowu zrobić puddingu. Dobra matka ze mnie, więc zrobiłam. Inny niż poprzednio, dużo mniej wyrafinowany, ale całkiem smaczny. Przepis znalazłam w internetowym magazynie Tesco – wiedzieliście, że Tesco ma swój magazyn kulinarny? Też nie wiedziałam. Zdziwiło mnie, gdy zobaczyłam okładkę wśród rekomendowanych na issue.com. Zaintrygowana przejrzałam kilka numerów – więcej w nich reklam niż przepisów, ale zawsze coś ciekawego można znaleźć. Choćby pudding jagodowy!

Zaglądacie czasami do internetowych magazynów? Oczywiście poza lekturą „Maszketów”, bo reklamuję Wam nasze pismo regularnie, więc pewnie przynajmniej raz kliknęliście, choćby z ciekawości. Mnie coraz bardziej przekonują wirtualne gazety, bo nie sposób kupować i gromadzić wszystkich interesujących tytułów. Jednym z moich postanowień noworocznych było nie kupienie w tym roku ani jednego papierowego żurnala, ze szczególnym naciskiem na pisma kulinarne, i póki co jest to jedyne postanowienie, w którym wytrwałam. Początkowo było trudno, ale teraz już nawet nie przeglądam ich w sklepie. Jeśli wytrzymam do grudnia, nagrodzę się którąś z oczekujących w kolejce książek kulinarnych. Jak nie wytrzymam, to pewnie też sobie kupię, ale już nie będzie tej satysfakcji. A że jeszcze nigdy w życiu nie wytrwałam w żadnym postanowieniu noworocznym…

Ale precz czarne myśli… Pogodę mamy w Irlandii przyjemną, na talerzu pyszni się pudding, a w perspektywie jest spacer nad ocean. Czegóż chcieć więcej? Chwilo trwaj…

pudding 026

PUDDING JAGODOWY

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 150 g dżemu jagodowego
  • 250 g jagód lub borówek
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 4 jajka
  • 520 ml mleka
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia formy
  • lody lub bita śmietana do podania

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (program z termoobiegiem). Natłuszczamy naczynie żaroodporne.

Wszystkie kromki smarujemy dżemem, a następnie każdą przekrawamy na dwa trójkąty. Kromki chleba układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowaną stroną do dołu w dwóch rzędach, posypując przy tym skórką z cytryny i jagodami.

Mleko, jajka, miód, cynamon i ekstrakt z wanilii miksujemy razem. Połowę wylewamy na przygotowany chleb, starając się polewać całość równo i dokładnie. Odstawiamy na 15 minut. Wlewamy pozostałą część mleka, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

pudding 024
(przepis z moimi zmianami wg „Tesco Magazine” March 2017)
Advertisements

2 thoughts on “Pudding jagodowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s