Central Park Bagel

cp bagel 12

Z bajglami to jest ciekawa historia. Każdy, kto bywał w Krakowie, pamięta uliczne kramarki sprzedające bajgle. Przy dworcu kolejowym, prosto z plastikowych skrzynek, w których po bajglach, gdy nikt akurat ich nie odpędzał, skakały gołębie. Zawsze mnie zawstydzało, że tradycyjny krakowski wypiek sprzedaje się w tak odrażający sposób. Nic dziwnego, że mało kto na świecie kojarzy bajgle z Krakowem. Bajgiel to Nowy Jork.

Chociaż do Nowego Jorku bajgle przywędrowały z Europy, a dokładnie wraz krakowskim  Żydami, to jednak świat podbiły jako produkt nowojorski. Sprzedawane w różnych rozmiarach, odmianach, z dodatkami lub bez, jedzone świeże lub opieczone, nadziane absolutnie wszystkim, o czym dusza zamarzy, stały się symbolem Nowego Jorku. W takiej formie podbiły też moje podniebienie, nie jako sucha bułka z krakowskiego rynku, ale jako kanapka pełna pyszności z bajgielowego baru w nowojorskim stylu, których sporo tutaj, w Irlandii.

Samo miasto też jest ikoną – zauważcie, że obok Londynu i Paryża, jest najpopularniejszym miastem-motywem dekoracyjnym.  Miasto występuje też jako tło dla filmowych historii, a jednym z najczęściej „grających” miejsc jest Central Park. Moja mama na pewno wskazałaby „Love Story”, mój mąż „Muppety na Manhattanie” a ja „Hair” jako najlepszy film z Central Parkiem w tle.

W takie wiosenny dzień jak dziś przyjemnie by było wziąć na wynos bajgle z jedno z licznych na Manhattanie bagel barów, rozsiąść się na The Great Lawn, gdzieś w pobliżu Metropolitan Museum of Art, wystawić twarz do słońca i chłonąć atmosferę miasta, o którym Alicia Keys śpiewa, że w nim wszystko można. Póki co, na wycieczkę do Stanów się nie zanosi, ale bajgle smakują tak samo dobrze po tej stronie Atlantyku, a słońce świeci dziś nawet w Irlandii.

cp bagel 11

CENTRAL PARK BAGEL

  • wieloziarniste bajgle
  • sałata
  • majonez
  • pomidory
  • usmażona lub gotowana na parze pierś z kurczaka (resztki z poprzedniego dnia nadają się idealnie)
  • boczek
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni (do smażenia bez tłuszczu) na chrupko. Kurczaka kroimy w plasterki. Sałatę i pomidory myjemy. Pomidory kroimy w plastry. Bułki rozkrawamy na pół i wrzucamy do tostera (lub grillujemy w piekarniku na najwyższej półce).

Spód bułki smarujemy majonezem, układamy sałatę, pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy kurczaka i boczek, przykrywamy drugą częścią bułki.


Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Advertisements

4 thoughts on “Central Park Bagel

    • Precle, bajgle i obwarzanki często są mylone, ale to różne rodzaje pieczywa. Ponieważ precle uważa się za niemieckie, bajgle wypromowali Amerykanie, to krakusom zostały obwarzanki i to one stały się produktem regionalnym Krakowa i Wieliczki.
      Pracownicy z Quattro Business Parku zatem muszą być bardzo zadowoleni; smaczne dania w biurowej kafeterii czasem znacząco wpływają na poziom satysfakcji z pracy. 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s