Świąteczny crumble z żurawiną i jabłkami

crumble-zurawina-029

Święta tuż, tuż… Atmosferę podkręciłam niezobowiązującym deserem, który po prostu uwielbiam. Owoce pod kruszonką, tutaj nazywane crumble, kocham za smak, za owocowe nadzienie i za błyskawiczny proces tworzenia. W każdym sezonie inne owoce, a zimą króluje żurawina. Świeżej poza okresem świątecznym próżno szukać w tutejszych sklepach. Pojawia się pod koniec listopada z przeznaczeniem na sos żurawinowy do mięs lub na żurawinowy chutney. Zawsze kupuję nieco więcej, bo spokojnie można ją zamrozić (wytrzyma rok w domowej zamrażarce), a w lodówce może leżeć bite 4 tygodnie.

Moja Króliczka właśnie zaczęła przerwę świąteczną i z całego serca stara się zasłużyć na prezent pod choinką. Została uświadomiona przez swą rodzicielkę w kwestii Mikołaja, Dziadka Mroza, Dzieciątka tudzież Gwiazdki, więc przymila się do matki z nadzieją na podarek. Nawet przygotowała prezenty dla całej rodziny, które skrzętnie ukryła w biurku, o czym nam oczywiście powiedziała, żebyśmy przez przypadek tam nie szperali. Naprawdę się stara – bawi się z bratem, a to wcale nie jest łatwo zająć czymś na dłużej szesnastomiesięcznego malucha, sprząta, pomaga, jak potrafi. Prezenty na pewno będą (i tak by były, bo rodzice mają miękkie serca), a już dziś świętowała, napychając buzię żurawinowym crumble.

Polecam – szczególnie, jeżeli kupiliście żurawinę i nie macie pomysłu, co z nią właściwie zrobić. Z podanej ilości wychodzi 4-6 porcji, ale w oryginalnym przepisie było wszystkiego dwa razy więcej, by starczyło na ucztę dla rodziny i gości. Coś czuję, że nim Święta miną, wykorzystam ten przepis ponownie. Jakoś i tak muszę spożytkować zapas żurawiny!

crumble-zurawina-028

crumble-zurawina-013

ŚWIĄTECZNY CRUMBLE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI

Nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 110 g żurawiny (u mnie swieża, ale może też być mrożona)
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 150 g płatków owsianych
  • 90 g mąki
  • 130 g drobnego cukru muscovado
  • 90 g zimnego masła
  • lody waniliowe lub bita śmietana (do podania)

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wkładamy do do dużej miski wraz z żurawiną, wsypujemy skrobię, cynamon i cukier, dokładnie mieszamy, aż owoce będą równo obtoczone. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (z termoobiegiem). Makę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i płatki owsiane, mieszamy. Masło kroimy w kostkę, wkładamy do miski z mąką i wyrabiamy palcami, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wysypujemy na owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut (aż kruszonka się zrobi się złotobrązowa, a nadzienie będzie bulgotać).

Lekko studzimy. Podajemy z gałką lodów lub łyżką bitej śmietany.

crumble-zurawina-015

(przepis wg „Easy Food” Christmas Annual 2015)

13 uwag do wpisu “Świąteczny crumble z żurawiną i jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s