Cynamonowe tosty francuskie

tosty-cynamonowe-014

W moim rodzinnym domu stosunek do chleba jest szczególny. Nabożny – to dobre określenie. Zanim bochenek zostanie rozkrojony, na spodniej stronie czubkiem noża rysuje się krzyż. Jest to znak pamięci o modlitwie „chleba naszego powszedniego daj nam Panie”, której to prośby spełnienie trzyma się właśnie w rękach. Chleba się też nie wyrzuca. Z czerstwego zawsze można było zrobić tosty na patelni, które przed zjedzeniem posypywało się cukrem.

Odsmażanie chleba znane jest od wieków, a najstarszy przepis znajduje się w dziele, tradycyjnie przypisywanemu Apicjuszowi, De re coquinaria. W Irlandii nazywamy je tak samo jak w Polsce – French toasts, a w Hiszpanii są częścią narodowej tradycji kulinarnej – torrijas jada się w trakcie postu i na Wielkanoc. Już w 1496 roku wspominał o nich poeta i kompozytor Juan del Encina w zbiorze Cancionero:

En cantares nuevos
gocen sus orejas,
miel y muchos huevos
para hacer torrejas

Miód i wiele jajek, żeby zrobić torrijas, w wierszu akurat dla rodzącej, o czym mowa w kolejnych wersach. U nas nikt nie rodził, nikt nie pościł, tylko Króliczka znalazła przepis na nie w swojej książce kucharskiej, a że ona zje absolutnie wszystko, co zostało posypane towarem reglamentowanym w naszym domu, czyli cukrem, uparła się je zrobić dla mamy i taty. Co prawda tata nie był zachwycony, bo już dzierżył w dłoniach garniec z bigosem do odgrzania, ale został przegłosowany, bo tosty z cynamonem doskonale wpisują się w nastrój okołoświąteczny.  Przy trzecim zastanawiał się, czy nie dorobić mikstury i jeszcze trochę sobie nasmażyć…

tosty-cynamonowe-016tosty-cynamonowe-015

CYNAMONOWE TOSTY FRANCUSKIE

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki masła
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru demerara

Z chleba wycinamy kromeczki przy pomocy foremek do pierników (lub po prostu odcinamy brzegi i przekrawamy na trójkąty). Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i połowę cukru. Roztrzepujemy jajka widelcem.

Na patelni rozgrzewamy masło. Każdą kromkę obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron ok. 2 min. Gotowe tosty przekładamy na talerz. Przed podanie posypujemy resztą cukru.

Nie wyrzucamy resztek z chleba – świetnie nadadzą się do zrobienia stuffingu, popularnego w krajach anglosaskich nadzienia do drobiu.

tosty-cynamonowe-013
(zmodyfikowany przepis z The Children’s Step-by-step Cookbook Angeli Wilkes)

3 uwagi do wpisu “Cynamonowe tosty francuskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s