Korzenne muffiny grahamowe z jabłkami

grahamowe-015

Nie mogę doczekać się Świąt w tym roku. Zazwyczaj w ogóle nie ruszają mnie świąteczne ozdoby, oferty, reklamy wyskakujące zewsząd już od połowy października, a w tym roku nie mogę się doczekać choinki, piernika i barszczu z uszkami. I już na zapas martwię się, że Boże Narodzenie trwa tak krótko, a potem trzeba będzie wrócić do szarej, zimowej rzeczywistości.

Tak bardzo nie mogę doczekać się Świąt, że oglądam ze wzruszeniem świąteczne spoty reklamowe. Więcej – na you tube’ie przeglądam świąteczne sceny z przeróżnych filmów. Zrobiłam stroik adwentowy i zastanawiam się na zrobieniem kalendarza w kształcie choinki. Zazdroszczę Królisi dziecięcej wiary w Świętego Mikołaja i pisania listu do niego. I jeszcze żałuję, że nie ma tutaj śniegu i nie można jeździć na sankach.

grahamowe-018

Bardzo nie mogę się doczekać Świąt, więc przemycam sobie świąteczne smaki w codziennym jedzeniu. Takie muffiny na przykład – mają być rzekomo po prostu zdrowszą opcją (ale nie wierzę w istnienie zdrowych słodyczy), bo są pełne otrębów, nie posłodziłam ich cukrem, a syropem klonowym, zawierają owoce, a nie przykładowo czekoladę. Tymczasem są czymś więcej. Po pierwsze nadal są muffinami, choć nie da się ukryć, że czuć w nich grahamkę. Nie są tak słodkie, jak typowe wypieki, ale za to są bogate w dodatki i pięknie pachną… no właśnie – świętami – za sprawą przyprawy do grzanego wina. Mają jeszcze tę zaletę, że bardzo szybko się je robi, nie potrzeba wyjmować ciężkiego sprzętu, bo zwykła drewniana łycha w zupełności wystarczy do byle jakiego mieszania. Jedyny minus, że nie wyglądają zbyt estetycznie, dlatego nie zabierajcie ich na salony, a zjedzcie z najbliższymi przy kuchennym stole. W końcu to właśnie przy nim wszystko smakuje najlepiej!

grahamowe-014

KORZENNE MUFFINY GRAHAMOWE Z JABŁKAMI

  • 100 g mąki graham
  • 100 g mąki samorosnącej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub do grzanego wina
  • 25 g otrębów pszennych
  • 25 g płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 50 g sułtanek
  • 50 g pekanów
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sezamu

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Formę na muffiny (12-dołkową) wykładamy papierowymi papilotkami. Siekamy pekany, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę.

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę korzenną, otręby, które zostały na sitku oraz dodatkowe 25 g otrębów pszennych wraz z płatkami owsianymi i mieszamy. Dodajemy sułtanki, pokrojone jabłka, posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Robimy dołek pośrodku, wlewamy do niego olej, syrop klonowy i rozbełtane jajka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy, uważając, by nie wyrobić za mocno.

Ciasto nakładamy łyżką do papilotek. Na wierzchu posypujemy każdą porcję sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 16-18 minut. Wyjmujemy z pieca i lekko studzimy. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

grahamowe-017

(przepis wg „Easy Food” October 2015)

4 thoughts on “Korzenne muffiny grahamowe z jabłkami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s