Curry z jagnięciny

curry-015

Każda pora roku ma taki charakterystyczny obrazek, który powtórzono już tysiące razy w najróżniejszych odmianach, że wydaje się być konieczny dla zaistnienia kolejnego sezonu. I tak zimowy obrazek to zabawy na śniegu, z obowiązkowym lepieniem bałwana, wiosna to piknik i prace w ogródku, jak lato to musi być odpoczynek nad morzem, a jesień to niekończące się spacery po alejkach złotych od opadłych liści…

I chociaż znam pasjonatów kąpieli w lodowatym oceanie w środku zimy oraz takich, co na piknik wybierają się dopiero jesienią, podczas gdy reszta towarzystwa uparcie wędruje w poszukiwaniu grzybów, a nawet widziałam bałwana ulepionego z piasku ze słomianym kapeluszem na głowie i w przeciwsłonecznych okularach – są to jednak pojedyncze przypadki, wyjątki potwierdzające regułę.

Nie jestem ekscentrycznym oryginałem, toteż jesień nastraja mnie do marszu. Jest ciszej, spokojniej, wiejskie drogi wydają się jeszcze bardziej opustoszałe niż zwykle, w powietrzu unosi się zapach butwiejących liści, a pierwsze chłodne porywy wiatru zmuszają do ruchu. Z wędrówki przyjemnie wrócić do ciepłego domu, po którym roznosi się zapach z kuchennego pieca. Aromat kawy, opiekanych kromek chleba, smażących się powideł czy egzotyczne zapachy przypraw z dalekiego świata uzupełniają listopadową atmosferę.

Smacznymi, a przy tym prostym daniami, w sam raz na jesienne dni, są wszelkie potrawy gulaszowe. Dzisiejsze curry z jagnięciny ma dodatkową zaletę – ugotowany sos można odstawić i potrawę dokończyć tuż przed podaniem.

curry-0012

curry-031

CURRY Z JAGNIĘCINY

Jagnięcina:

  • 600 g udźca jagnięcego (lub niezbyt tłustej łopatki)
  • 700 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 3-4 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki soli

Sos curry:

  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • wywar pozostały po ugotowaniu jagnięciny (ok. 700 ml)

oraz:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do przybrania
  • ugotowany ryż do podania

Jagnięcinę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wrzucamy jagnięcinę i obsmażamy ok. 4 min. Wrzucamy posiekaną cebulę, listki laurowe, pieprz, sól i gałkę, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 30 min.

Wyjmujemy mięso wraz z cebulą z garnka (łyżką cedzakową) i odstawiamy na bok, usuwamy listki laurowe, a wywar zachowujemy do przygotowania sosu.

Cebulę na sos obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i rozgniatamy, pomidory kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy kmin rzymski, chili i curry, dodajemy czosnek i cebulę i smażymy całość przez kilka minut, mieszając. Dodajemy pomidory i koncentrat, wlewamy wywar z jagnięciny i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 min. Ugotowany sos dokładnie blendujemy.

Ugotowaną jagnięcinę wraz z sosem zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, gotujemy jeszcze 2 min. Sprawdzamy smak – doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli potrzeba. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ryżem.

curry-036

(zmodyfikowany przepis z „Food & Wine” September 2013)

 

3 thoughts on “Curry z jagnięciny

  1. Pingback: Cassoulet po irlandzku | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s