Łosoś w panierce z piekarnika z warzywami

 

losos-008

Lato się skończyło. Za mną pracowity wrzesień. Przygotowania do Celtic Fringe Festival, który zakończył się w minioną niedzielę, oraz do jesiennego numeru „Maszketów” pochłonęły cały mój czas wolny od codziennych obowiązków. Blog praktycznie poszedł w odstawkę i to tak mocno, że błysnęła mi kilkakrotnie myśl, żeby zawiesić go na jakiś czas, bo zwyczajnie nie mieści się w mój kalendarz. Za każdym razem, gdy nachodziły mnie takie myśli, zaraz w oczy rzucał się stos magazynów kulinarnych, półki pełne książek (w tym 5 nowych, podarowanych przez męża), a do ręki sam pchał się aparat, który zyskał dopiero co nowy obiektyw, wyproszony jako prezent urodzinowy, choć do urodzin jeszcze ho, ho…

Lubię wędrować z aparatem po wiejskich drogach, zaglądać między gałęzie, zerkać pod stopy. Każdy dzień przynosi coś nowego, coś zakwita, coś usycha, a pajączki wiją swe sieci, by rosa mogła się sperlić na ich nitkach. Tylko Benbulben niezmiennie tkwi na posterunku stateczny jak stół przykryty ciężkim, zielonym aksamitem. Drzewa zaczynają się żółcić, owoce na dzikich krzewach wysycają się czerwienią, polne rośliny usychają, wypuszczając na wiatr tysiące ziaren. Z kominów unosi się torfowy dym, a poranna mgła przykrywa siwą kołdrą całą dolinę.

Łosoś z fasolką i pomidorkami koktajlowymi urzeka także barwami (i łatwością w przygotowaniu). Bardzo polubiliśmy ten zestaw – na tyle, że trafił do stałego repertuaru obiadowego. Na zdjęciach jest wersja z żółtą fasolką szparagową, ale jeszcze lepiej smakuje z drobną, zieloną fasolką, która lepiej zachowuje swą jędrność w trakcie pieczenia.

losos-009a

 

ŁOSOŚ W PANIERCE Z PIEKARNIKA Z WARZYWAMI

  • 2 filety z łososia bez skóry
  • 250 g ziemniaków
  • 150 g fasolki
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść natki pietruszki
  • 30 g parmezanu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 60 g bułki tartej*

* W Irlandii używa się świeżego pieczywa do robienia panierki, jest ona znacznie mniej chrupiąca. Zwykła sucha bułka tarta również się nadaje do tego dania.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C (z termoobiegiem).

W dużej misce mieszamy umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, fasolkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z łyżką oliwy, solą i pieprzem.Warzywa obtoczone w oliwie i przyprawach układamy w naczyniu żaroodpornym jedną warstwą. Zapiekamy przez 10 minut.

W małej misce mieszamy drobno starty parmezan, bułkę tartą i posiekaną natką pietruszki. Filety smarujemy dokładnie musztardą z każdej strony, obtaczamy w panierce (dociskając ją, żeby dobrze się trzymała). Wyjmujemy naczynie z warzywami z piekarnika, robimy nieco miejsca między nimi i ukłdamy tam filety. Pomidorki obtaczamy w oliwie i dokładamy do warzyw. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 15-18 minut.

losos-007

Przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” August 2016

6 thoughts on “Łosoś w panierce z piekarnika z warzywami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s