Faszerowane ogórki i wiosenne „Maszkety”

DGR ogórki 03

Praca nad wiosennym numerem „Maszketów” dobiegła końca i magazyn jest już dostępny w sieci. Serdecznie zapraszam do lektury, bo numer wyszedł bardzo ciekawy i jak zwykle pelno w nim pięknych zdjęć – i to nie tylko kulinarnych!

maszkety okladka

Od kuchennej strony zaczyna się bardzo zielono. Wiosenną atmosferę w kuchni wprowadzają kiełki, groszki, wszelkiej maści liście. Jest świeżo i soczyście, a przede wszystkim bardzo warzywnie, co cieszy każdego, komu po zimie ciężko dopiąć się w pasie. Nie o dietę jednak chodzi, ale o ogólny zastrzyk energii, taki pozytywny, żywieniowy boost. Dla równowagi zaglądamy za miedzę do sąsiadów i podsuwamy przysmaki – uchodzących za ciężkie – kuchni czeskiej i słowackiej. Poza tym opychamy się babeczkami i prezentujemy śląskie dania bezmięsne.

W numerze znalazło się miejsce na garść artykułów, których rozpiętość tematyczna jest dość spora. Geograficznie podróżujemy od Meksyku, poprzez śląskie kopalnie, Czechy, Słowację aż do Japonii. Jest też artykuł poświęcony puszkom zupy Campbell Andy’ego Warhola, które to kilka dni temu padły ofiarą kradzieży w muzeum w Springfield w Missouri. Tekst powstał znacznie wcześniej i tylko zrządzenie losu sprawiło, że akurat w tak nieprzyjemnych okolicznościach świat przypomniał sobie o jednej z najważniejszych prac króla pop-artu.

Wyjąc o wiosnę, zagryzam smętka ogórkami. Z nadzieją dziś zerkałam na niebo, które nawet się wypogadzało na dłużej niż 5 minut. Wyraziłam opinię, że życzyłabym sobie, aby w przyszłym tygodniu zrobiło się już naprawdę ciepło. Kolega usadził mnie, z przekąsem komentując: -Yeah, maybe for one day… I gdzie Ci optymistyczni Irlandczycy?!

Ogórki z twarożkiem to klasyk, kulinarna tradycja, smak dzieciństwa. Nie rozumiem zupełnie, jak pyszny twarożek mógł zostać zdetronizowany przez spulchniane azotem serki typu almette… W lokalnym sklepie kupuję niemiecki twaróg z mleka od alpejskich krów, bez podejrzanych dodatków. Nie mieszam go ze śmietaną (co to w ogóle za pomysł??), za to dosypuję do niego kiełki. Pamiętajcie, żeby nie wyrzucać liści rzodkiewki – zróbcie z nich genialne pesto!

DGR ogórki 01

FASZEROWANE OGÓRKI

  • 2 ogórki wężowe
  • 250 g chudego twarogu
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek zielonej cebulki
  • 2 garści kiełków (lucerny, rzodkiewki, brokułu)
  • sól
  • pieprz

 

Ogórki obieramy (niekoniecznie), kroimy na kawałki (2 ½ cm). Wydrążamy łyżką mniej więcej do połowy. Twaróg mieszamy z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, posiekaną zieloną cebulką i kiełkami. Zostawiamy troszkę warzyw do dekoracji. Twarożek doprawiamy solą i pieprzem, nadziewamy ogórki, formując „górki”. Dekorujemy każdą porcję ćwiartką plasterka rzodkiewki i odrobiną zieleniny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s