Nawet nie cytrynowy, a megacytrynowy… Cytrynowy nie tylko krem, ale również spód… Cytrynowa świeżość, rześkość, wyrazistość… A kolor żółty jak słońce na dziecięcym obrazku…
Miałam zamiar zrobić klasyczne tiramisu, bo dopadło mnie zmęczenie wiosenne… Mąż twierdzi, że mnie zawsze coś zamula. Jak nie zmęczenie wiosenne, to zimowa senność, a jak nie jesienna depresja, to letnie znużenie. Złośliwiec z niego. Tak czy siak czułam, że dobry deser nie zaszkodzi, szczególnie, że znowu każą nam przestawiać czas, czego naprawdę nie lubię.
Z tym czasem to naprawdę szaleństwo. Rzekomo oszczędzać ma nam ta zmiana energię. Rzekomo, bo co za różnica czy światło pali się dłużej rano, czy dłużej wieczorem? Już się tak miło wstawało nad ranem (matki małych dzieci wstają baaaardzo wcześnie, choć wcale nie mają na to ochoty), a tu znów witają egipskie ciemności.
Słodkie poprawiacze nastroju powinny być zapisywane przez lekarzy. Szczególnie te z gatunku „lift me up”! Najchętniej zrobiłabym tiramisu, ale w końcu świątecznie miało być, więc tradycyjnie upiekłam mazurek. Taki sam jak rok temu. Cytrynowy. Przepis dopiero w tym roku, w ubiegłym jakoś mi mazurek zniknął nim się dobrze sfotografował.
Rok temu Króliczka stała nade mną podczas dekorowania, błagając, by dać dużo skórki z cytrusów i jeszcze więcej płatków migdałowych. W tym roku dekorowałam go… w sypialni, gdzie usypiałam Chomiczka. Luli, luli i wyszły mi pokraczne bazie. Za grosz talentu do zdobienia ciast. Nikt nie jest doskonały! Najważniejsze, że było pysznie i kuracja się udała!
MAZUREK CYTRYNOWY
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
krem cytrynowy:
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
do przybrania: kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy, płatki migdałowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, zimne masło, żółtko, skórkę z cytryny oraz łyżkę wody, zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy ok. 1 h.
Formę (20 cm x 20 cm) wykładamy papierem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (z 1/3 ciasta formujemy rant), spód nakłuwamy widelcem i schładzamy ok. 30 min.
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem: do rondla wbijamy jajka, dolewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy po kawałku masło, mieszamy, by masa nie przywarła do dna rondla. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Krem lekko studzimy, co jakiś czas mieszając. Przestudzony krem wylewamy na kruchy spód. Dekorujemy, gdy masa zacznie tężeć.
(przepis za Smakołyki Bereniki)
Wygląda pysznie, a bazie są super!
LikeLiked by 1 person
Haha, dzięki 😉
LikeLiked by 1 person
Mam niesamowitą ochotę na taki mazurek, chociaż nie przepadam za ciastami cytrynowymi. Ale TEN mazurek jest przepiękny i kusi swoją cytrynową rześkością 🙂
LikeLiked by 1 person
Jeśli nie lubisz cytrynowych ciast, to ja bardzo chętnie zjem je wszystkie 😉 możesz śmiało mi podsyłać 😉
Ten mazurek jest bardzo smaczny, ale raczej niezbyt piękny jak na wielkanocny wypiek.
LikeLiked by 1 person
No, coś Ty! Wg mnie jest piękny! 🙂 I domyślam się, że smaczny. Z cytrynowych wyrobów lubię cytrynowy dżem, właśnie mam taki w lodówce 🙂
LikeLike
wygląda pięknie, smakował pewnie bardzo orzeźwiająco
LikeLiked by 1 person
Dziękuję 🙂 Tak, jest bardzo “świeży” w smaku.
LikeLike
Przyznaję się, że nie jestem wielbicielką mazurków, ale na ten z pewnością nie trzeba byłoby mnie długo namawiać 🙂
LikeLiked by 1 person
Nazwij to tartą i odegnaj precz wspomnienia mazurków 🙂
LikeLiked by 1 person
Doskonały pomysł 🙂
LikeLiked by 1 person
Wyglada przepięknie! A i pewnie swietnie smakuje!:)
LikeLiked by 1 person
Dziękuję 🙂 To prawda – jest bardzo smaczny.
LikeLike
Pysznie wygląda 🙂 , aż oczy by jadły 😀 . A tu po świętach trzeba co zrzucić nieco…
LikeLiked by 1 person
Haha! To życzę wytrwałości 🙂
LikeLike
Mniam,mniam-wygląda smakowicie!Szkoda tylko,że te “poprawiacze nastroju” odkładają się w boczkach,których potem tak baaardzo ciężko się pozbyć 😉
LikeLiked by 1 person
Dlatego koniecznie trzeba się nimi z kimś podzielić 🙂
LikeLiked by 1 person
w moich stronach mazurki nie sa popularne w naszym domu nigdy nie byl pieczony , ale ja chce sprobowac . w zwiazku z tym mam dwa pytania . jaki jest rozmiar blaszki i drugie czy te jajka sie nie usmaza { nie chcialabym zeby mi wyszla cytrynowa jajecznica}.
LikeLiked by 2 people
Zosiu, użyłam formy 20 cm x 20 cm, a z kremu nie zrobi się jajecznica, jeśli przygotowując go, będziesz cały czas mieszać w rondelku.
LikeLiked by 1 person