Mazurek cytrynowy

mc 022

Nawet nie cytrynowy, a megacytrynowy… Cytrynowy nie tylko krem, ale również spód… Cytrynowa świeżość, rześkość, wyrazistość… A kolor żółty jak słońce na dziecięcym obrazku…

Miałam zamiar zrobić klasyczne tiramisu, bo dopadło mnie zmęczenie wiosenne… Mąż twierdzi, że mnie zawsze coś zamula. Jak nie zmęczenie wiosenne, to zimowa senność, a jak nie jesienna depresja, to letnie znużenie. Złośliwiec z niego. Tak czy siak czułam, że dobry deser nie zaszkodzi, szczególnie, że znowu każą nam przestawiać czas, czego naprawdę nie lubię.

Z tym czasem to naprawdę szaleństwo. Rzekomo oszczędzać ma nam ta zmiana energię. Rzekomo, bo co za różnica czy światło pali się dłużej rano, czy dłużej wieczorem? Już się tak miło wstawało nad ranem (matki małych dzieci wstają baaaardzo wcześnie, choć wcale nie mają na to ochoty), a tu znów witają egipskie ciemności.

mc 023

Słodkie poprawiacze nastroju powinny być zapisywane przez lekarzy. Szczególnie te z gatunku „lift me up”! Najchętniej zrobiłabym tiramisu, ale w końcu świątecznie miało być, więc tradycyjnie upiekłam mazurek. Taki sam jak rok temu. Cytrynowy. Przepis dopiero w tym roku, w ubiegłym jakoś mi mazurek zniknął nim się dobrze sfotografował.

Rok temu Króliczka stała nade mną podczas dekorowania, błagając, by dać dużo skórki z cytrusów i jeszcze więcej płatków migdałowych. W tym roku dekorowałam go… w sypialni, gdzie usypiałam Chomiczka. Luli, luli i wyszły mi pokraczne bazie. Za grosz talentu do zdobienia ciast. Nikt nie jest doskonały! Najważniejsze, że było pysznie i kuracja się udała!

mc 027

mc 025

MAZUREK CYTRYNOWY

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody

krem cytrynowy:

  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 80 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady

do przybrania: kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy, płatki migdałowe

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, zimne masło, żółtko, skórkę z cytryny oraz łyżkę wody, zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy ok. 1 h.

Formę (20 cm x 20 cm) wykładamy papierem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (z 1/3 ciasta formujemy rant), spód nakłuwamy widelcem i schładzamy ok. 30 min.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem: do rondla wbijamy jajka, dolewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy po kawałku masło, mieszamy, by masa nie przywarła do dna rondla. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Krem lekko studzimy, co jakiś czas mieszając. Przestudzony krem wylewamy na kruchy spód. Dekorujemy, gdy masa zacznie tężeć.

mc 024

(przepis za Smakołyki Bereniki)

19 thoughts on “Mazurek cytrynowy

Add yours

      1. No, coś Ty! Wg mnie jest piękny! 🙂 I domyślam się, że smaczny. Z cytrynowych wyrobów lubię cytrynowy dżem, właśnie mam taki w lodówce 🙂

        Like

  1. w moich stronach mazurki nie sa popularne w naszym domu nigdy nie byl pieczony , ale ja chce sprobowac . w zwiazku z tym mam dwa pytania . jaki jest rozmiar blaszki i drugie czy te jajka sie nie usmaza { nie chcialabym zeby mi wyszla cytrynowa jajecznica}.

    Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑