Muffiny z wędzonym łososiem i koperkiem

muffiny łos 007

Muffiny to najprostszy wypiek na świecie. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, a potem mieszamy razem, dosypując ewentualne dodatki. Mieszamy niezbyt starannie, tylko tyle, by się wszystko połączyło w jedną breję. Chlast łyżką do natłuszczonych dołków i do pieca. Słowem 10 minut roboty, 20 pieczenia i mamy zgrabne bułeczki.

Dlatego muffiny piekę, gdy nie mam czasu na fantazyjne pichcenie. Jasne, mogłabym położyć się na owe pół godziny na kanapie, ale każda matka wie, że nic tak nie przyciąga dzieci jak rodzicielska bezczynność. Gdy stoję przy piekarniku, Króliczka w pełnym napięcia oczekiwaniu milknie, zamiera i nieomal rozpływa się w powietrzu. Magia kuchni sprawia, że gotowa jest zostać najgrzeczniejszym dzieckiem na świecie, byleby dostać finałowy produkt na talerzu.

Wytrawne muffiny to też wygodny sposób na nieposkromiony apetyt dziecka. Kiedy znudzone przychodzi (a akurat ma śródroczne wakacje, więc się bardzo nudzi) i smętnie woła, że jest głodne, wskazuję jej koszyk z bułeczkami. Są już z „czymś”, myślę, że od biedy zastąpią kanapkę. W każdym razie Malutka z zachwytem napycha buzię kolejnym muffinem i nie prostestuje, że „znowu to samo”.

Z łososiem i koperkiem są na tyle ciekawe, że z powodzeniem mogą trafić na wielkanocny stół w mniej konserwatywnych domach. Sama balansuję między tradycją i nowymi smakami, toteż nie mam oporów przed niekonwencjonalnym menu świątecznym. Na przykład od dawna zastanawiam się, dlaczego na teoretycznie bogatym stole świątecznym panoszy się podrzędna, przemysłowa  kiełbasa biała, która zupełnie nie przypomina swojego pierwowzoru. Jeśli tradycja ma oznaczać oszukaną, podłej jakości kiełbasę, to bardzo chętnie z takiej tradycji rezygnuję. Dziękuję, ale wolę moje muffiny.

muffiny łos 008

MUFFINY Z ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego oraz odrobina do natłuszczenia formy
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Formę na muffiny (12-dołkową) smarujemy niewielką ilością oleju. Łososia drobno kroimy.

Olej wlewamy do dzbanka (lub miski), dodajemy rozbełtane jajka i maślankę. Mieszamy.

Makę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do drugiej miski (większej), dodajemy sól i pieprz. Robimy dołek i wlewamy w niego mokre składniki. Dodajemy łososia i posiekany koperek, mieszamy tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Przekładamy ciasto do dołków foremki, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (aż wyrosną i sie zezłocą). Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z formy. Można je udekorować małym kawałkiem łososia i odrobiną koperku.

muffiny łos 009

(wg 1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats)

6 thoughts on “Muffiny z wędzonym łososiem i koperkiem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s