Udka kurczaka z brukwią, suszonymi owocami i orzeszkami piniowymi

udka z brukwia 6

Powrót do codzienności po świątecznym lenistwie nie należy do najmilszych doświadczeń w ciągu roku. I nie ma znaczenia, że każdy dobrze wie, że lepiej trzymać się porannej rutyny także w czasie urlopu… Dobrze się wie, a tymczasem jeśli można się powylegiwać w łóżku, to dlaczego z tego nie skorzystać…

W naszym domu powrót do oglądania mglistych poranków wyglądał tak, że Mój Mąż zaspał dwa razy w tym tygodniu, a ja wpadam na wszystkie meble w domu, bo chodzę nieprzytomna, dopóki nie wypiję porządnej kawy. Tylko dzieci są punktualne jak szwajcarski zegarek – czy dzień powszedni, czy niedziela, zawsze otwierają oczy o tej samej porze. Na naszą zgubę są przekochane i nie domagają się natychmiastowej uwagi, grzecznie bawiąc się w swoich łóżkach.

Jestem osobą kochającą poranek pod kołderką, długie przeciąganie się i czekanie, aż słońce wysili się i zacznie naprawdę jasno świecić. Umykają mi więc zimowe wschody słońca, które potrafią tak malowniczo oświetlić niebo, że nawet Mickiewicz uległby temu czarowi. Mąż przysyła mi później zdjęcia zrobione przed domem, żebym żałowała swojego lenistwa. Zastanawiam się więc czasami, czy nie byłoby sensowniej przestawić łóżka w drugą stronę, tak bym bez odrywania głowy od poduszki patrzyła przez okno w kierunku wschodnim a nie zachodnim…

poranek jan 16

Tymczasem poziewuję, ale odprowadzam Królisię do szkoły, karmię Chomiczka i kiedy dzieci są już szczęśliwe, dopiero zaczynam swój dzień. Zaspanie wyparowuje mi z głowy, gdy zapach kawy roznosi po kuchni. I coś czuję, że znów posiedzę do pierwszej w nocy… Jutro na szczęście sobota. Przepraszam, już jest sobota…

udka z brukwia 5

UDKA KURCZAKA Z BRUKWIĄ, SUSZONYMI OWOCAMI I ORZESZKAMI PINIOWYMI

  • 2 łyżki oliwy
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 średnia brukiew
  • 100 ml wody
  • 340 g passaty pomidorowej
  • 2 garści orzeszków piniowych
  • 1 garść suszonych śliwek i moreli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • sól

Udka kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju w dużym garnku o grubym dnie (tak dużym, by zmieściły się wszystkie udka na dnie). Gdy zbrązowieją z obu stron, przekładamy je na talerz.

Cebulę obieramy i siekamy, czosnek obieramy i rozgniatamy, umyty dokładnie por kroimy w półtalarki, obrane marchewki i brukiew kroimy w kostkę. W garnku, w którym smażyły się udka, obsmażamy warzywa (jeśli trzeba dolewamy odrobinę oliwy), układając je warstwami w kolejności: cebula, czosnek, por, marchewki, brukiew. Każdą warstwę nieco solimy i pozwalamy gotować się 2-3 minuty, zanim włożymy kolejną porcję.

Wlewamy passatę, uzupełniamy wodą, wsypujemy orzeszki i suszone owce, dorzucamy listki laurowe i rozmaryn, a na wierzchu układamy udka z kurczaka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 20-30 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, zanim podamy. Potrawa doskonale sprawdza się z kaszami lub z brązowym ryżem.

udka z brukwia 4

(zmodyfikowany przepis z “Food&Wine” January/February 2015)

10 thoughts on “Udka kurczaka z brukwią, suszonymi owocami i orzeszkami piniowymi

  1. Oh,jak ja uwielbiam się wylegiwać… niestety średnio mi to wychodzi, praca na dwóch etatach powoduje,że wiecznie gdzieś pędzę; dlatego we wszelkie długie weekendy i święta wyleguję się na zapas🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s