Garlic bread (na przeziębienie i nie tylko)

garlic bread 8

Deszczowa pogoda cieszy chyba tylko różnej maści drobnoustroje, które w takich warunkach czują się niechybnie bardzo wojowniczo i z wielkim zapałem atakują nasze nosy i gardła. Wyczytałam w bardzo mądrym poradniku, że dzieci łapią infekcje średnio 8 razy do roku. Ludzkość dotarła na Księżyc, ale nie wynalazła jeszcze skutecznej ochrony przed katarem.

Przeziębienie uchodzi za błahostkę, którą – no właśnie – najczęściej się bagatelizuje. Katar nie choroba, a jednak nie jest miło dostać go w prezencie. Do naszego domu wszelkie infekcje przynosi Króliczka, która doskonale zna zasady higieny oraz konsekwencje ich niestosowania, ale dziwnym trafem wypadają jej z głowy natychmiast po przyjściu do szkoły. Dziwnym trafem również Mój Mąż ma w nosie prewencję i ze skrupulatnością w innych okolicznościach godną pochwały robi wszystko, by zdobyć Króliczkowe wirusy. Następnie rozsiewa je na prawo i lewo, zarażając kolegów w biurze i polując na zdrowe gardło żony.

Udało mu się… Tym razem wygrał, ukradkiem kichając mi do sałatki, zdołał „uszczęśliwić” mnie choróbskiem. Taki dobry mąż, który wszystkim co ma, podzieli się z żoną… Nie przewidział tylko, że w ten sposób w kółko się będziemy zarażać, aż kogoś naprawdę choroba położy do łóżka.

Padło na Króliczkę, która wczoraj obudziła się z gorączką. Wystroiła się do lekarza, złożyła zamówienie na śniadanie u swego Ojca i przykicała na czesanie do mnie. – Jestem lucky! Nie muszę iść do szkoły, a to środa. A w środę jest assembly! Dziś cała radość ustąpiła, bo dziś jest czwartek. A w czwartki ma lekcje muzyki, tymczasem pani doktor kazała zaprzyjaźnić się z kołderką.

W ramach wzmacniania naszej odporności i walki z niewidocznym wrogiem, wystawiam do boju kulinarnych mocarzy – czosnek i pietruszkę. Czosnek to znany pogromca bakterii i grzybów, a natka pietruszki jest pełna witaminy C. Oczywiście najprościej zjeść ząbek czosnku (Króliczka bardzo lubi!) i zagryźć wiechciem natki (to lubi jeszcze bardziej!). Trochę więcej zachodu potrzeba, by zrobić masło czosnkowe, którego można używać zamiast masła do przygotowania wszelkich potraw. Naturalnie nie słodkich… Grzanki z masłem czosnkowym są jedną z naszych ulubionych przekąsek, podaję je także z mniej wyrazistymi zupami, a nawet jako przystawkę do obiadu. Polecam!

garlic bread 7

GARLIC BREAD (GRZANKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM)

Masło czosnkowe: 6 ząbków czosnku obieramy i wkładamy do miski malaksera. Dokładamy kilka gałązek umytej i osuszonej natki pietruszki. Miksujemy. Dodajemy kostkę masła (lepiej się zmiksuje masło w temp. pokojowej), miksujemy chwilę. Przekładamy do czystego pojemnika.

Grzanki: Bagietkę (lub inne pieczywo – bardzo mi pasuje ciabatta) kroimy i smarujemy grubo masłem czosnkowym. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na funkcję grilla. Podajemy ciepłe.

garlic bread 6

2 thoughts on “Garlic bread (na przeziębienie i nie tylko)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s