Zupa z pieczonej dyni z kozim serem i chorizo

zupa dynia chorizo 5 Z ulgą zdjęłam dzisiaj ostatnie halloweenowe dekoracje… Wyjątkowo nie pasowało mi w tym roku świętowanie, bo Halloween to takie „święto”, które jest fantastyczne tylko wtedy, gdy się ma na nie ochotę…

Zacznijmy od tego, że dekoracje chyba nie podobały się Chomiczkowi. Co prawda aktualnie mało co mu się podoba, bo proces ząbkowania wykrzywia jego słodką buzię w podkówkę nieustannie i tylko przyczepienie się do kogoś chętnego do noszenia go sprawia, że przestaje marudzić. Niemniej jednak na widok latarni dyniowej się rozpłakał i nawet noszenie na rękach słabo działało.

Zastanawiałam się, jak wymigać się od zbierania cukierków… Od tygodnia próbowałam skierować uwagę Króliczki na negatywne aspekty tej wycieczki. Że i tak nie będzie mogła zjeść nazbieranych słodyczy, że może padać deszcz, że będzie musiała założyć kurtkę i sukienka Elsy nie będzie się już tak ładnie prezentować… Króliczka kiwała głową, że wszystko rozumie i akceptuje, a na koniec stwierdziła, że bez trick-or-treating Halloween nie będzie kompletne i ona pomimo przeciwności musi to zrobić. Musi i już. Poszła więc z dziećmi sąsiadów wymuszać słodycze…

Skoro ona poszła, nie wypadało mi nie rozdawać orzeszków i batoników konkurencyjnym zbieraczom, co dotychczas nie było większym problemem, ale w tym roku miałam maleństwo, które rozpaczliwie próbowało zasnąć, a walenie (dosłownie) do drzwi co 5 minut skutecznie mu na to nie pozwoliło.

Króliczka po powrocie ze zdziwieniem stwierdziła, że nie wszyscy dają cukierki. –Mamo! Niektórzy mówili, że oni nie celebrują Halloween i po prostu zatrzaskiwali drzwi. No cóż, powinni zostać „ukarani” psikusem, ale na taką okoliczność Malutka nie była przygotowana!

Uff… Było, minęło… Zamiast dłubać w dyni, dynię zjeść! Ostatnio doszłam do wniosku, że nic tak nie pasuje do dyni piżmowej jak chorizo i kozi ser. Pamiętacie tartę dyniową? Coś mi zdaje, że na zupie się nie skończy. Jesień zapowiada się monotematycznie, ale jak pysznie!

zupa dynia chorizo 7zupa dynia chorizo 6ZUPA Z PIECZONEJ DYNI Z KOZIM SEREM I CHORIZO

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 80 g chorizo
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 120 g koziego twarożku oraz odrobinę do podania
  • 120 ml mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieczywo do podania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C (z termoobiegiem). Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy w nieprzywierającej formie i pieczemy ok. 25 minut, aż dynia zmięknie. Upieczoną dynię miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję.

Chorizo kroimy w kostkę, przekładamy na suchą dużą patelnię i na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz (ok. 5-6 minut). Gdy chorizo stanie się chrupkie, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, tłuszcz zostawiamy na patelni.

Na wytopionym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę (5 min.), a następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem (niewiele) i smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy odrobinę wywaru z mięsa i zeskrobujemy drewnianą szpatułką przywarty tłuszcz i cebulę. Wlewamy pozostały wywar, mieszamy i gotujemy, aż zacznie delikatnie bugotać.

Dyniowe purée przekładamy do rondla, wlewamy zawartość patelni i stawiamy na kuchence. Zdejmujemy, gdy zacznie się gotować i blendujemy na gładko. Dodajemy kozi ser i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mleko i jeszcze raz miksujemy. Podgrzewamy, aż zacznie się gotować.

Podajemy z chlebem, każdą porcję garnirujemy kozim serem i skwarkami z chorizo.

zupa dynia chorizo 8
(przepis z „Easy Food” October 2015 z moimi zmianami)

(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

16 thoughts on “Zupa z pieczonej dyni z kozim serem i chorizo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s