Sałatka z puddingiem i bekonem (Black pudding & bacon salad)

sal pudd 4Pudding zazwyczaj kojarzy się z deserem… Ryżowe puddingi, chlebowe puddingi czy irlandzkie świąteczne puddingi nasączone nieziemską ilością alkoholu…

Black pudding jest jednak irlandzkim odpowiednikiem naszej kaszanki. Jest to rodzaj „kiełbasy” zrobiony z wołowej lub częściej wieprzowej krwi i owsa. Wchodzi w skład słynnego irlandzkiego śniadania (Full Irish), a współcześnie dodawany jest do przeróżnych dań, tworząc niezłą fuzję smaków i tradycji. Jeśli w menu znajdziecie danie z przydomkiem Irish breakfest, prawdopodobnie będzie zawierać pudding. Pizza z puddingiem czy sałatka nie są wcale rzadkością.

Flagowym irlandzkim przedstawicielem gatunku jest Clonakilty Blackpudding, który ma przede wszystkim najkrótszą listę składników, zrobiony jest z wołowiny według tradycyjnej receptury, nie zawiera konserwantów i jest cztery razy droższy od tanich puddingów. Nasz wiejski sklep przeszedł ostatnio metamorfozę, po której wymiotło jakąś część asortymentu, którym nie byłam zainteresowana, więc nie odczuwam straty. W zamian zaroiło się od produktów lokalnych, ekologicznych i powszechnie uważanych za niezwykle zdrowe. Nie narzekam, obecność masła migdałowego czy lokalnego puddingu wywołuje u mnie znacznie większą chęć pozostawienia pieniędzy w sklepie. Jeśli zmiany będą nadal przeć w tym kierunku, to może wkrótce będę mogła kupić w naszym sklepie awokado…

Zanim to nastąpi, proponuję sycącą sałatkę z lokalnym puddingiem, bekonem, ekologicznymi pomidorkami i sałatą, irlandzką musztardą francuską (jakkolwiek to brzmi) i jajkiem od szczęśliwej kury, które byłoby bliźniakami, gdyby mu się inaczej poszczęściło…

sal pudd 3SAŁATKA Z PUDDINGIEM I BEKONEM

  • mieszanka liści sałatowych (dwie graści na porcję)
  • garść posiekanej kolendry
  • black pudding pokrojony w centymetrowe plastry (4-5 na porcję)
  • jajka (1 na porcję)
  • bekon w plastrach (2 na porcję)
  • pomidorki koktajlowe (5 na porcję)
  • ocet
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka miodowej musztardy francuskiej (lub 1 łyżka musztardy francuskiej i ½ łyżeczki miodu)
  • 2 łyżki oliwy do dressingu oraz 2 łyżki oliwy do smażenia

Sałatę myjemy, większe liście rozrywamy, przekładamy do miski wraz z kolendrą. Oliwę mieszamy z musztardą, dodajemy do sałaty i mieszamy. Umyte pomidorki przekrawamy na połówki.

W rondelku zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do kubeczków. Gdy woda zacznie wrzeć (ale zanim będzie się mocno gotować), mieszamy łyżką i pomału wlewamy jajko w tworzący się wir. Gotujemy, aż białko się zetnie. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ściereczce.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bekon i plasterki puddingu (z obu stron).

Na talerzach układamy sałatę, na niej pomidorki, potem bekon i pudding, jajko na samym wierzchu. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy od razu (z pieczywem).

13 thoughts on “Sałatka z puddingiem i bekonem (Black pudding & bacon salad)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s