Cynamonowe blondie z jabłkami

blondie 4

I tak powiedział Pan do Mojżesza: «Weź sobie najlepsze wonności: pięćset syklów obficie płynącej mirry, połowę tego, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnego cynamonu i tyleż, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnej trzciny, wreszcie pięćset syklów kasji, według wagi przybytku, oraz jeden hin oliwy z oliwek. I uczynisz z tego święty olej do namaszczania. Będzie to wonna maść, zrobiona tak, jak to robi sporządzający wonności. Będzie to święty olej do namaszczania.

(Księga Wyjścia 30, 22-25)

Cynamon znany był już starożytnym i jak pokazuje Biblia, jego zastosowanie nie ograniczało się jedynie do aromatyzowania potraw. Egipcjanie używali cynamonu podczas procesu mumifikowania. W czasach starożytnych znane były też jego właściwości zdrowotne – rozgrzewające i antyseptyczne. Dzisiaj są one potwierdzone naukowo, a lista właściwości aromatycznej kory jest naprawdę długa.

Cynamon jest też afrodyzjakiem działającym przede wszystkim na kobiety. Nie mam pojęcia co najskuteczniej działa na mężczyzn, ale (wracając do biblijnych przekazów) Ewa skusiła Adama jabłkiem… Nic dziwnego, że razem tak doskonale się komponują… To znaczy jabłko z cynamonem, choć Ewa z Adamem pewnie też się nieźle skomponowali, skoro zaludnili Ziemię…

Najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki. W kuchni przydaje się nie tylko do deserów i grzanego wina, ale także do marynowania mięs (zerknijcie na kaczkę z brzoskwiniami lub baraninę po włosku). Klasykiem nad klasykami jest zaś wspomniane wyżej jabłko z cynamonem.

Od kilku dni w kółko piekę cynamonowe blondie z jabłkiem, które trafiło w gust Męża i Króliczki. Przetestowałam też na moich koleżankach, gdy wpadły pobawić się Chomiczkiem. Prezentowane ciasto jest baardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a swój urok zawdzięcza właśnie cynamonowemu aromatowi i posmakowi melasy, którym wyróżnia się cukier Muscovado. Jest bardzo słodkie, więc nie potrzebuje żadnego kremu, polewy czy lukru. Mnie ujmuje swym niepretensjonalnym charakterem…

blondie 3CYNAMONOWE BLONDIE Z JABŁKAMI

  • 1 słodkie jabłko np. Royal Gala
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g mąki “samorosnącej”
  • 115 g masła oraz odrobinę do formy
  • 225 g miałkiego cukru Muscovado
  • 2 jajka

Kwadratową formę (20 cm x 20 cm) pokrywamy cienką warstwą masła i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C (z termoobiegiem).

W rondelku rozpuszczamy masło i cukier (na niewielkim ogniu), mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut.

Przelewamy cukrową masę do sporej miski, dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę z cynamonem i mieszamy, aż składniki się połączą.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Przelewamy zawartość do przygotowanej formy, wygładzamy powierzchnię i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, po czym wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Ostudzone kroimy na 9 kwadratowych porcji.

Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s