Kuchnia dla zabieganych: Makaron z kurczakiem i kukurydzą

pasta 4Nasz wiejski festiwal zbliża się wielkimi krokami. Wiele tygodni przygotowań, wiele spotkań, wiele dyskusji za nami. Mobilizujemy ostatnie siły, by dopiąć wszystko na ostatni guzik. Potwierdzamy ostatnie ustalenia, czekamy niecierpliwie na naszych gości i modlimy się do boga Słońca o pogodę.

W tym roku przygotowaliśmy program z rozmachem, sięgając do najlepszych tradycji festiwalowych. Chcemy przypomnieć o losach rozbitków z trzech statków hiszpańskiej Armady i zgromadzić na plaży Streedagh 1100 gości. Zaś w samym sercu wsi organizujemy ogromne przedsiewzięcie artystyczne, na które zaprosiliśmy twórców m. in. z Hiszpanii i z Australii.

fest 2015 malePoza tym oczywiście nie zabraknie wycieczki śladami kapitana De Cuellara, kosztowania wodorostów oraz konferencji naukowej. Dokładny program dostępny jest na stronie festiwalu i na stronie stowarzyszenia. Ulotka informacyjna również się poleca uwadze.

Na stole zaś króluje jedno z ulubionych dań Króliczki. Makaron i kukurydza zawsze cieszą się wzięciem, a szybkość i prostota tego dania to dowód, że sukces w kuchni można osiągnąć naprawdę przy niewielkim nakładzie pracy i środków.

pasta 3MAKARON Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ

  • 300 g penne rigate
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 500 g kukurydzy z puszki
  • 4 zielone cebulki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy (mieszanki chili lub przyprawy Cajun)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 80 g parmezanu
  • oliwa

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z papryczkową przyprawą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Usmażonego odstawiamy na bok.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.

Kiedy gotuje się makaron mieszamy śmietanę z kukurydzą i posiekaną zieloną cebulką w dużym garnku. Dodajemy kurczaka i podgrzewamy na wolnym ogniu.

Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiając trochę wody z gotowania. Przekładamy do garnka z kurczakiem i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie świeżo startym parmezanem.

(przepis z „Easy Food” June/July 2015 z niewielkimi zmianami)

5 thoughts on “Kuchnia dla zabieganych: Makaron z kurczakiem i kukurydzą

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s