Crumble jeżynowo-jabłkowy

crumble j 4Wczesnojesienny obrazek z mojej wyobraźni. Chomiczek w wózku utulony rytmicznym bujaniem i świergotem ptaków, Króliczka uczepiona maminej spódnicy z rozszczebiotaniem opowiadająca o pierwszych dniach w szkole, skąpana w słońcu wraz z moimi pociechamy wędruję wiejską drogą, aby nazrywać cały kubełek dziko rosnących jeżyn…

Wczesnojesienny obrazek rozbity o brutalną rzeczywistość. Deszczowe, chłodne lato nie pomogło jeżynom, które zwyczajnie jeszcze nie dojrzały i nie wiadomo, czy im się to uda, bo póki co są jeszcze zupełnie zielone. Nawet nie czerwone, a zielone, a w wielu miejscach dopiero coś tam się zawiązuje… Króliczka z katarem i czerwonymi (jak na królika przystało) oczami w łóżku śledziła przygody Minionków. Chomiczek co prawda spacery zalicza codziennie, bujanie go uspokaja, ale prawdziwe utulenie dają mu matczyne ramiona i szum oceanu… puszczany z you tube’a.

Świeżych jeżyn, nawet tych importowanych z krajów, do których słońce zagląda, niestety w sklepie nie było. Nie było też mrożonych. Miałam pewien zapas w zamrażalniku, a resztę cierpliwie wybrałam z mrożonej mieszanki owocowej. Tak mi się chciało tych jeżyn… Za to weekend uratowałam tym pysznym deserem. Deserem o działaniu iście terapeutycznym. Wierzcie mi, to lepsze niż kozetka w gabinecie psychologa…

crumble j 5crumble j 6CRUMBLE JEŻYNOWO-JABŁKOWY

Kruszonka:

  • 130 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego brązowego cukru (jasnego)
  • 90 g płatków owsianych
  • 30 g posiekanych orzechów pekan
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina świeżo otartej gałki muszkatołowej

Owoce:

  • 80 g drobnego cukru brązowego (jasnego)
  • 15 g mąki
  • 4 jabłka Granny Smith
  • 250 g mrożonych jeżyn (lub świeżych)
  • bita śmietana do podania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (z termoobiegiem). Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami, aż powstaną „okruchy”. Wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy, cynamon i gałkę, mieszamy razem.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w  niezbyt duże plasterki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (ok. 30 cm x 20 cm) razem z jeżynami. Mąkę mieszamy z cukrem, wsypujemy do naczynia i mieszamy. Na wierzch wysypujemy kruszonkę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut (owoce muszą zmięknąć, kruszonka powinna być złotobrązowa). Podajemy na ciepło z bitą śmietaną.

(przepis wg “Taste Ireland” Autumn 2015 z moimi zmianami)

3 thoughts on “Crumble jeżynowo-jabłkowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s